Setari Cookie-uri

Ultravioletele ataca si iarna!

Desi iarna va duce cu gandul la vacanta pe munte, pe partie, unde frigul domneste departe de caldura verii, totusi arsurile solare de iarna sunt destul de frecvente.

Desi iarna va duce cu gandul la vacanta pe munte, pe partie, unde frigul domneste departe de caldura verii, totusi arsurile solare de iarna sunt destul de frecvente.

De ce este nevoie si iarna de protectie anti-UV?

Din pacate patura de ozon nu ne mai ofera o protectie suficienta impotriva razelor de solare nocive, astfel ca acestea ajung la nivelul pielii noastre indiferent de anotimp. Daca iesi afara si stai mult timp iar soarele “cu dinti” straluceste, risti sa faci arsuri solare mai ales la nivelul tenului si al lobului urechii, tenul fiind mai sensibil datorita frigului si vantului care il usuca si il fac mai vulnerabil.

In ceea ce priveste persoanele care isi petrec vacanta la munte, ele sunt mult mai predispose arsurilor solare. In primul rand zapada reflecta razele UV, deci la nivelul pielii va ajunge o cantitate de raze aproape de doua ori mai mare decat incidenta directa a acestora asupra solului. Pe de alta parte, cu cat altitudinea este mai mare, cu atat aerul este mai rarefiat si razele UV patrund in cantitate mai mare.

Citește și:

Astfel, pentru persoanele care se afla la munte practicand sporturile iernii dermatologii recomanda folosirea cremelor cu grad mare de protectie anti-UV, peste 30, considerand ca cele cu protectie mai mica nu asigura un ecran real. De asemenea, fata de cremele de protectie folosite in timpul verii, in cazul anotimpului racoros este indicata folosirea cremelor grase, care sa protejeze totodata si impotriva uscarii si degradarii tenului datorita gerului si vantului. Totodata sa nu uitam de balsamul de buze cu hidratare intensa si protectie anti-UV.

Zonele predispuse arsurilor

Adesea acestea sunt reprezentate de ten (mai ales nas, buze si frunte), precum si zona lobului urechilor. Apoi se mai pot produce arsuri solare la nivelul mainilor, pentru cei care nu obisnuiesc sa poarte mereu manusi.

Ochelarii de soare cu protectie anti-UV

Citește și:

De fiecare data cand asupra ochilor ajunge o lumina puternica incat dupa cateva clipiri ramane un punct luminos in fata privirilor, de atatea ori sunt omorate celule receptoare de la nivelul retinei (locul din ochi unde se formeaza imaginea). Iarna lumina este faorte puternica datorita reflexiilor razelor solare. De aceea putarea ochelarilor de soare de calitate, achizitionati din opticile medicale protejeaza ochiul de riscul cel mai mare pe care i-l poate produce lumina: cataracta. Daca acesti ochelari de soare portejeaza si impotriva razelor UV, ochiul si retina vor suferi mai putin efectele nocive ale luminii puternice. Mai mult, s-a demonstrate ca foarte periculoasa pentru retina este lumiana albastra, intalnita in peisajul de iarna, aceasta provocand degenerescenta maculara, o afectiune retiniana ce duce treptat la cecitate (orbire).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.