Setari Cookie-uri

De ce este contagios cascatul?

Ideea ca lipsa de oxigen cerebrala (hipoxie cerebrala) este motivul ce declanseaza cascatul nu mai este verosimila. Exista un gram de adevar in aceasta afirmatie in sensul ca poate declansa cascat hipoxia cerebrala, insa... nu este singura.

Ideea ca lipsa de oxigen cerebrala (hipoxie cerebrala) este motivul ce declanseaza cascatul nu mai este verosimila. Exista un gram de adevar in aceasta afirmatie in sensul ca poate declansa cascat hipoxia cerebrala, insa... nu este singura.

Se pare ca este contagios cascatul in principal datorita laturii empatice pe care nu doar oamenii o au, ci toate vertebratele.

Robert Provine, expert in fenomenul cascatului, profesor de psihologie de la Universitatea Maryland, a studiat acest fenomen al transmiterii cascatului pe un lot mare de persoane. Acesta a observat ca hipoxia cerebrala nu este cea care declanseaza cascatul, tinand o serie de persoane intr-o camera cu concentratia atmosferica a oxigenului crescuta. Acestora li s-a prezentat un film cu persoane care cascau, manifestand si ele acelasi comportament. De asemenea intr-o alta camera cu mai putin oxigen persoanele care se uitau la film au cascat in aceeasi masura ca si cei din camera bine oxigenata.

Citește și:

Tot Provide a observat ca oamenii casca atunci cand trec de la o stare la alta, spre exemplu de la starea de veghe la cea de somnolenta sau invers, de la somn la cea de veghe (cascatul de dimineata spre exemplu).

Curiozitati despre cascat! Stiati ca...

- embrionii casca in burtica mamicii inca de la 11 saptamani de la fecundare?
- Toate vertebratele prezinta empatie si casca? Spre exemplu aligatorii casca, pestii casca, pasarile casca etc.
- Cainii casca la vedera unui om cascand?
- Desi toate vertebratele casca, doar la cateva (in special mamifere) cascatul este contagios?
- Tot Provide le-a aratat oamenilor in mai multe imagini, pe rand, persoane cascand. In prima faza acestia au vazut un chip intreg si au cascat, apoi doar mana dusa la gura, imagine la care aproape nu a cascat nimeni. De asemenea daca a fost surprins chipul unui om cascand de la nas in sus, persoanele care au vizualizat imaginea au cascat. Ciudat nu? Tocmai pe aceast test s-au pus bazele teoriei ca prin empatie cascatul devine “contagios”.
- Un om casca numai daca ii povestiti despre cascat?

Citește și:

Dar voi, ati cascat pana acum?

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.