Se intampla uneori cand medicul ne prescrie reteta sa ne informeze de asemenea asupra unei diete pe care trebuie sa o urmam, recomandandu-ne sa nu consumam unele produse. Pacientul ia reteta, dar uita indicatiile alimentare. Aceste indicatii alimentare sunt importante atunci cand urmati un tratament deoarece anumite produse alimentare interactioneaza cu unele medicamente, favorizandu-le, scazandu-le sau inhibandu-le actiunea si implicit efectul.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!


Alcoolul:
multe peroane si-au pus intrebarea daca alcoolul (fie si in catitati foarte mici, cateva guri) interactioneaza cu medicatia pe care o iau. Adevarul este ca da, alcoolul interactionaeaza in general cu majoritatea tratamentelor, insa cu precadere in cazul medicatiei:
- Tranchilizante si alte produse cu rol de relaxare, somnifere etc.
- Analgezice (medicamnte cu rol de a reuce durere, cum ar fi ibuprofenul) si antispastice;
- Neuroleptice (medicamente folosite in diverse tipuri de psihoze);
- Nootrope (medicamnte menite sa stimuleze functiile nervoase, cum ar fi ginseng, propolis sau nootrope farmaceutice – piracetam – care sunt inhibate de alcool);
- Antitusive;
- Antidepresive;
- Antiinflamatoare (aspirina, paracetamol);
- Antibiotice.

Cafeaua: majoritatea adultilor sorb cu placere in fiecare dimineata o ceasca de cafea. Multi dintre acestia se afla insa sub tratament cu diverse medicamnet, fara sa stie ca acestea interactioneaza cu cafeina. Cafeina mai este prezenta si in alte alimente, cum ar fi ciocolata, ceaiul verde etc. Asadar nici acestea nu sunt indicate, alaturi de cafea, in urmatoarele cazuri de tratament:
- medicamente antiasmatice, in special teofilina;
- in cazul terapiei cu antibiotice folosite in scopul vindecarii unei infectii urinare.

In aceste cazuri cafeaua interactioneaza cu modul de actiune al medicamentelor de mai sus si poate provoca reactii adverse destul de grave, cum ar fi halucinatii, tremor, palpitatii, agitatie, hipertensiune, transpiratie excesiva etc.

Anumite fructe si legume: unele fructe si legume contin vitamina K, o vitamina implicata in procesul de coagulare a sangelui. Exista boli in care gradul de coabilitate a sangelui este mare sau impune riscuri de tromboza si accidente vasculare pentru pacient, de aceea acestuia i se recomanda administrarea de anticoagulante. Insa anticoagulantele nu trebuie adminsitrate alaturi de alimente care au efect coagulant. Aceste alimente care contin vitamina K sunt: varza, broccoli, avocado, patrunjel, ficat de vita, spananc etc.

Citricele, sucurile de citrice si cele acidulate: adesea se spune despre acestea ca sporesc sanatatea, refacerea organismului si tonifierea sistemului imunitar, ceea ce este adevarat. Insa citricele au si alte efecte care interactioneaza cu unele medicamente, spre exemplu sporesc aciditatea gastrica. Astfel, atunci cand luati tratamente care au actiune agresiva asupra mucoasei gastrice (antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi aspirina, antibiotice, antimicotice orale) nu se recomanda consumul de citrice. Citricele vor accentua aciditatea gastrica, senzatia de arsuri, agravarea unei gastrite sau a unui ulcer, refluxul gastro-esofagian etc.

Tot citricele interactioneaza cu medicamentele anticolesterolemiante, menite sa reduca colesterolemia. Citricele interactionaeaza in special cu anumite medicamente din aceasta clasa, cele care au substanta activa simvastatina si atorvastatina. Sucul de grepfrut creste de 15 ori absorbtia simvastatinei, ceea ce influenteaza foarte mult doza activa, provocand tulburari musculare grave. Tot sucul de grepfrut este interzis pacientilor sub tratament antihipertensiv pentru ca reduce seminificativ efectul medicatiei.

Un articol de Iulia Dibu

Cum să-ți cureți aparatul tip filtru de cafea
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: