Setari Cookie-uri

Cum sa supravietuiesti singur unui atac de panica!

Sa spunem ca e 7 seara si vii singur cu masina spre casa de la slujbadupa o zi greaEsti foarte obosit.Chiar esti stresat, suparat...te simti frustrat. Azi te-ai certat cu toata

Sa spunem ca e 7 seara si vii singur cu masina spre casa de la slujba…dupa o zi grea…Esti foarte obosit.…Chiar esti stresat, suparat...te simti frustrat. Azi te-ai certat cu toata lumea, cu seful, cu sotia, etc

Deodata simti un discomfort abdominal, greata. Inima incepe sa-ti bata cu putere, pulsul este accelerat. Corpul incepe sa-ti tremure, ai senzatia de ameteala.Crezi ca ti-a venit sfarsitul! .Esti la 5 km de cel mai apropiat spital. Din nefericire nu stii daca vei putea ajunge pana acolo. Ce sa faci???

CUM SA SUPRAVIETUIESTI UNUI ATAC DE PANICA CAND ESTI SINGUR ?

Ce e de facut??

NU INTRA IN PANICA ,incepe sa TUSESTI repetat si cu putere.

INSPRA adanc inaintea fiecarei reprize de tuse-iar tusea trebuie sa fie adanca si prelungita,ca si cum ati vrea sa eliminati secretiile din adancul plamanilor.

Un inspir adanc si o repriza de tuse trebuie repetate la fiecare 2 secunde-fara pauza-pana soseste ajutorul sau simti ca inima incepe sa bata normal din nou.

Citește și:

Inspirul adanc aduce OXIGEN IN PLAMANI iar miscarile de TUSE comprima cordul si fac SANGELE sa CIRCULE. PRESIUNEA exercitata astfel asupra inimii o ajuta sa-si revina la ritmul normal.
"Atac de panica" inseamna aparitia brusca a sentimentului de frica, acompaniat de semne si simptome fizice si psihologice si de teama de o urmare grava, cum ar fi un atac de cord. Frecventa atacurilor de panica variaza de la cateva pe luna, la cateva pe zi.
In DSM-IV-TR se considera ca, pentru diagnosticarea acestei tulburari trebuie sa existe o perioada distincta de frica sau discomfort intens, in care patru sau mai multe din simptomele urmatoare apar brusc si ating intensitatea maxima in decurs de pana la 10 minute:
(1) palpitatii, batai puternice ale inimii sau puls accelerat;
(2) transpiratii;
(3) tremuraturi sau tremur al intregului corp;
(4) senzatie de lipsa de aer sau de sufocare;
(5) senzatia de a se innabusi;
(6) durere sau discomfort toracic;
(7) greata sau discomfort abdominal;
(8) senzatia de ameteala, de instabilitate sau de lesin;
(9) derealizare sau depersonalizare;
(10) teama de a nu-si pierde controlul sau de a nu innebuni;
(11) teama ca va muri;
(12) parestezii (senzatii de amorteala sau intepaturi);
(13) valuri de frig sau caldura.

Citește și:

Autor: Psiholog Iulia Florea

Sursa: Psiholife.ro

Vizionare placuta


Kudika
13 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.