Setari Cookie-uri

Cele 3 nevoi interpersonale ale fiintei umane

Potrivit lui William Schutz, exista mai multi factori ce determina comportamentul nostru comunicational. Asadar, comunicarea este necesara oricaruia dintre noi pentru a ne satisface asa numitele "nevoi interpersonale".

Potrivit lui William Schutz, exista mai multi factori ce determina comportamentul nostru comunicational. Asadar, comunicarea este necesara oricaruia dintre noi pentru a ne satisface asa numitele "nevoi interpersonale".

Din punctul de vedere al lui William Schutz, cele trei nevoi interpersonale sunt nevoia de incluziune, nevoia de control si nevoia de afectiune.

Cele 3 nevoi interpersonale ale fiintei umane

Nevoia de incluziune

Prima dintre cele trei nevoi interpersonale este nevoia de incluziune care se manifesta sub forma unei aspiratii. Care este aceasta? Aspiratia de a obtine de la persoanele din jur recunoasterea propriei noastre valori.

Prin nevoia de incluziune dorim sa fim acceptati intr-un anumit grup de oameni, insa nu oricum, ci in baza unei calitati pe care noi o detinem si care ne deosebeste de ceilalti (efectul primus inter pares).

Citește și:

Nevoia de incluziune ne impinge sa ne comportam astfel incat sa putem fi remarcati, sa iesim cumva in evidenta.

Intr-o forma acuta, nevoia de incluziune caracterizeaza vedetele ori copiii cu tendinte exhibitioniste ce prefera sa fie pedepsiti intr-un mod care ii singularizeaza, scotandu-i in evidenta, decat sa se piarda in anonimat. In opinia lui William Schutz, atat acest tip de personaj, cat si cel ce se situeaza la polul opus ce caracterizeaza nevoia de incluziune (antivedeta ce fuge de publicitate, ilustrata de celebra, dar enigmatica Greta Garbo) actioneaza sub impulsul unei motivatii identice si anume teama de a nu i se recunoaste meritele.

Indiferent unde ne situam in ceea ce priveste nevoia de incluziune, este aproape imposibil sa nu simtim niciodata nevoia sa fim remarcati de o persoana de sex opus, un angajator etc. si de a fi acceptati in preajma sau in anturajul persoanei respective.

Citește și:

Nevoia de control

A doua dintre cele trei nevoi interpersonale este, conform lui Schutz, nevoia de control, ce se exprima prin dorinta de a impune celorlalti vointa noastra, de a-i influenta macar un pic, pe fata sau din umbra.

Desi aparentele spun altceva, nu exista totusi o legatura obligatorie intre nevoia de incluziune si nevoia de control. Nu sunt deloc rare cazurile cand cineva prefera sa influenteze “din culise”, ceea ce demonstreaza nevoia slaba de incluziune, dar o foarte pronuntata nevoie de control. Pe de alta parte, unele persoane se straduiesc sa ajunga in pozitii sus puse nu pentru a avea control, ci pentru a isi satisface nevoia de incluziune.

Citeste articolul intelgral pe Grabo

Vizionare placuta


Kudika
21 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.