Setari Cookie-uri

Capcanele mintii: Cele mai comune 10 erori in gandirea umana

Mintea umana este un lucru uimitor. Cunoasterea, procesele gandirii, analiza, cantitatea de informatii stocata si viteza cu care acestea sunt percepute si asimilate sunt doar cateva din procesele care exemplifica modul fascinant in care lucreaza mintea noastra.

Ca sa intelegeti, atata timp cat ochii sunt deschisi, creierul nostru este bombardat constant cu stimuli. Cu toate acestea, procesele de gandire nu sunt intotdeauna corecte. Ni se intampla sa gresim chiar si atunci cand suntem convinsi ca avem dreptate. I se poate intampla oricui, indiferent de varsta, sex, experienta sau inteligenta. Iata care sunt cele mai comune erori in gandirea umana .

10. Eroarea jucatorului de noroc

Eroarea jucatorului de noroc se refera la tendinta unei persoane de a crede ca probabilitatile viitoare sunt influentate de evenimente din trecut. Realitatea este cu totul alta, bineinteles. De exemplu, probabilitatea sa nimeresti „cap” cand dai cu banul este de 50%, indiferent daca in ultimele 10 dati cand ai incercat ai nimerit doar „pajura”.

O astfel de gandire este specifica, mai ales, jucatorilor de norc. Sa ne imaginam ca joc la ruleta, iar in ultimele patru incercari, zarurile au nimerit pe culoarea neagra de fiecare data. Ar trebui ca la urmatoarea incercare sa nimeresc rosu, corect? Gresit! Probabilitatea sa nimeresc culoarea rosie de aceasta data este, in continuare, de 47,37% (18 numere rosii impartite la 38 de numere totale). Ar putea sa ti se para foarte logic totul, insa aceasta eroare in gandire a adus nenoroc multor jucatori.

Citește și:

9. Reactivitatea

Reactivitatea este tendinta oamenilor de a se comporta diferit atunci cand stiu ca sunt urmariti. In 1920, Hawthorne Works a organizat un studiu pentru a vedea daca si cum influenteaza luminozitatea spatiului de lucru activitatea muncitorilor. Ceea ce au descoperit a fost cu adevarat uimitor: schimband luminozitatea, productivitatea crestea. Atunci cand studiul s-a incheiat, insa, productivitatea muncitorilor a revenit la cote normale.

Concluziile studiului au aratat ca intre luminozitatea spatiului si productivitate nu exista, in realitate, nicio legatura. Stiind ca sunt observati, muncitorii au devenit brusc mai harnici. Ni se intampla si noua asta. Atunci cand stim ca suntem priviti, ne purtam in asa fel incat sa facem o impresie buna.

Reactivitatea este o reala problema in studii deoarece subiectii, stiindu-se sub lupa, se poarta diferit.[...]

Citește și:

More: Yuppy.ro

Sursa foto: Caravaggio via Wikipedia.org

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.