Setari Cookie-uri

Ziua indragostitilor, una dintre cele mai depresive sarbatori

Zilele de nastere, sarbatorile, aniversarile – pentru majoritatea oamenilor sunt evenimente frumoase, insa ele pot declansa reactii neplacute in cazul persoanelor depresive. Simptomele depresive ce apar in jurul unui eveniment incep sa se manifeste cu saptamani inainte de data acestuia si pot continua saptamani bune dupa el. Dr. Deborah Serani, psiholog, spune ca orice fel de eveniment poate cauza aparitia sau inrautatirea episodului de depresie.

Comunicat de presa

Cele mai depresive perioade din an

Conform Google Trends, in 2014 cele mai multe cautari ale cuvintelor “depresie”, “anxietate”, “durere”, “stres” si “epuizare” au avut loc pe 23 aprilie. Cautarea acestor cuvinte creste in timpul primaverii si al toamnei, iar in timpul verii si al iernii scade. Primavara este una dintre cele mai depresive perioade ale anului, schimbarile de temperatura si schimbarea programului zilnic al unei persoane putand fi declansatoare ale depresiei.

urasc ziua indragostitilor

Cu toate acestea, sarbatorile de iarna sunt pentru multi oameni cauze ce pornesc un episod depresiv. Am crescut cu conceptia ca sarbatorile de iarna sunt unele dintre cele mai fericite momente ale anului, insa specialistii spun ca nu este deloc asa. Majoritatea oamenilor au asteptari foarte mari de la clipele petrecute de sarbatori, asteptari ridicate din cauza promovarii nerealiste a unui Craciun ideal, fie in filme, fie in reclame.

Citește și:

A treia zi de luni din ianuarie a fost “premiata” cu titlul “Blue Monday”, fiind considerata cea mai trista zi a anului. Exista cateva elemente care au contribuit la o astfel de denumire: faptul ca au trecut sarbatorile, faptul ca s-a incheiat vacanta si oamenii s-au intors la munca, faptul ca incep sa apara facturile de platit, dar si faptul ca noptile sunt lungi si foarte reci.

Izolarea sociala si melancolia

Izolarea sociala, in special in perioada sarbatorilor, este una dintre cele mai importante semne ale aparitiei depresiei. Oamenii depresivi sunt singuratici si evita interactiunea sociala. Acest fapt ii face sa se simta cu atat mai mult singuri si nedoriti, intrebandu-se de ce nu pot fi si ei atat de fericiti precum ceilalti.

Evenimentele importante ce au loc in timpul unui an pot aduce amintiri foarte placute despre cum obisnuiau sa le petreaca in trecut, despre cat de bine era atunci comparativ cu prezentul. Aceasta situatie apare mai ales in cazul celor care au suferit o pierdere importanta – fie decesul unei persoane dragi, fie despartirea de partenerul de viata.

Citește și:

Cum sa treceti peste depresia de Ziua Indragostitilor

Depresia de Valentine’s Day poate aparea atat in cazul persoanelor singure, cat si in cazul persoanelor care nu sunt fericite in relatia in care se afla. Aceasta sarbatoare poate declansa sentimente de pierdere, neadaptare, scaderea stimei fata de sine sau respingere. Este din ce in ce mai greu sa treci peste o astfel de zi, de cand a inceput sa fie promovata, acceptata si sarbatorita de foarte multe persoane.

Oamenii au nevoie de conexiuni speciale cu cei din jur pentru a fi fericiti, au nevoie sa ofere si sa primeasca afectiune. Insa in cazul in care aceste lucruri nu se intampla, exista numeroase activitati placute care pot ajuta la ridicarea moralului. Specialistii www.depresiv.ro recomanda ca, de sarbatori, sa aveti curajul sa incepeti noi obiceiuri, traditii. In acest fel nu va veti mai gandi la modul in care obisnuiati sa le petreceti in trecut.

Citește și:

De Ziua Indragostitilor puteti sa va rasfatati si sa va cumparati dumneavoastra un cadou sau puteti face un gest dragut pentru o persoana nevoiasa. Puteti organiza o petrecere chiar daca nu aveti partener de viata sau puteti iesi in oras cu prietenii care sunt tot singuri. O simpla sarbatoare nu trebuie sa va influenteze in asa masura starea de spirit, incat sa porneasca un intreg episod depresiv. Apelati cu incredere la familie si la prieteni, ei sunt cei care va vor face sa va simtiti apreciati.

***

Platforma online www.depresiv.ro reprezinta un punct solid de sprijin pentru cei care sufera de depresie, oferind informatii complexe despre tulburarile specifice, sfaturi pentru tratarea acestora şi explicarea factorilor ce conduc la aparitia unor astfel de dispozitii, de catre specialişti avizati din domeniul psihiatriei. Astfel, puteti consulta platforma pentru a cunoaşte mai multe detalii despre aparitia depresiei, fie atunci cand va confruntati personal cu aceasta sau cand cei dragi prezinta simptomele specifice.

Citește și:

Foto: degete desenate - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.