Setari Cookie-uri

Meditatia MINDFULNESS: 10 pasi sa redobandesti bucuria vietii

Cultivarea meditatiei mindfulness este cheia pentru depasirea suferintei si atingerea unei intelepciuni naturale. Cum reusim insa sa o practicam?

Mindfulness reprezinta acea stare a mintii din care reusesti sa percepi fiecare emotie si sa o accepti, tratandu-ti corpul si mintea precum un refugiu al sentimentelor, trairilor si invatand sa te bucuri de fiecare in parte. Este o forma de antrenament pentru constiinta de sine si a fost descrisa ca o stare prin care te situezi cu adevarat in prezent si accepti lucrurile exact asa cum sunt.

Conceptul de mindfulness a aparut in America atunci cand profesorul Jon Kabat Zin a introdus programul Mindfulness-Based Stress Reduction in anul 1979, cu scopul de a-i ajuta pe bolnavi sa suporte mult mai usor suferinta. Fenomenul a ajuns sa se dezvolte atat de mult incat a fost integrat in mai multe domenii, de la predarea in scoli sau workshop-uri pentru angajatii firmelor de avocatura si angajati guvernamentali, pana la folosirea lui in penitenciare.

Citește și:

10 Pasi catre meditatia mindfulness

1. Creeaza un timp si un spatiu dedicat meditatiei

Practicarea in mod regulat a meditatiei mindfulness are beneficii nu doar asupra starii psihice, dar si a starii de sanatate, asa ca alegeti o ora, aceeasi in fiecare zi si mediteaza. Ideal ar fi sa faci acest lucru intr-un loc linistit, departe de orice ar putea sa-ti distraga atentia.

2. Practica meditatia progresiv

Pentru a ajunge la starea de meditatie profunda ai nevoie de o anumita perioada de acomodare, intrucat poate fi destul de dificil pentru inceput sa inveti sa te deconectezi de la tot. Incepe cu a practica meditatia timp de 5 minute apoi, incet, mareste perioada pana la 15-40 de minute.

3. Gaseste-ti o pozitie confortabila

Inainte de a incepe meditatia propriu-zisa trebuie sa te faci comod. Aseaza-te pe podea sau iarba cu picioarele incrucisate, sau pe un fotoliu, important este sa te simti bine pentru a-ti putea pastra concentrarea.

Citește și:

4. Verifica-ti postura

Inainte de a incepe incearca sa stai cat mai drept, iar mainile sa fie intr-o pozitie cat mai confortabila. Gatul sa fie intins, obrazul inclinat putin in jos, iar umerii relaxati, apoi inchide ochii sau priveste in departare, la cativa pasi in fata ta.

5. Respira adanc

Respiratia este foarte importanta atunci cand meditezi pentru ca te ajuta sa fii atent la tine si la interiorul tau.

6. Fii atent la respiratie

Concentreaza-te pe aerul care iti intra prin nari si ajunge la plamani si asa vei putea sa te deconectezi de la alte ganduri si sa fii mai centrat in prezent.

7. Mentine-ti atentia catre respiratie

In momentul in care inspiri si expiri incearca sa te concentrezi doar acolo, iar in momentul in care mintea incepe sa lucreze si sa te duca departe, intoarce-te iar la respiratie. Capacitatea de a putea sa fii atent doar la o singura activitate necesita mai mult efort si dedicare, dar nu este imposibil.

Citește și:

8. Repeta pasii 6 si 7 cat mai mult

Pe toata durata meditatiei gandurile tale se vor duce si in alte directii, iar tu trebuie sa fii cat mai constient de asta si sa incerci sa iti impui sa respecti pasii cat mai mult.

9. Fii bland cu tine

Nu trebuie sa te superi daca nu vei reusi de prima data, iar mintea va lucra asa cum vrea ea sau chiar vei adormi. Va exista mult dialog in interiorul tau, insa incet si cu mai multa atentie vei reusi sa il elimini in totalitate.

10. Pregateste-te pentru o revenire usoara

Dupa ce s-a scurs timpul dedicat meditatiei, mai tine ochii inchisi inca putin, pana te simti pregatit sa-i deschizi. Incearca sa te gandesti la ce ai simtit si la implinirea pe care ti-o ofera momentul acela cand esti cu adevarat doar tu cu tine.

foto - pictura - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.