Setari Cookie-uri

5 Schimbari in stilul de viata care te ajuta sa ramai pozitiv

Starile de indispozitie si oboseala se intalnesc cu preponderenta in aceasta perioada de tranzitie catre sezonul rece.

Zilele sunt tot mai scurte si mai reci, iar soarele se arata cu zgarcenie, fapt care determina la nivelul organismului scaderea nivelului de serotonina si o metabolizare scazuta a melatoninei, care contribuie la intretinerea starilor de epuizare sau melancolie, tulburari de somn si chiar depresie. Exista cateva metode prin care sa treci mai usor prin aceasta perioada, cum ar fi sa petreci cat mai mult timp in aer liber, sa faci miscare sau sa te rasfeti cu ceva dulce.

Din pacate, nu exista un aliment-minune care sa combata eficient starile de indispozitie, insa accentul trebuie pus pe o serie de alegeri inspirate ale stilului de viata si o alimentatie sanatoasa si echilibrata, care sa contina anumite substante nutritive care pot ajuta.

Cum sa ramai motivat si activ

1. Trezeste-te devreme si fii activ/a

Chiar daca tot ce iti doresti este sa lenevesti sub patura, incearca sa te trezesti in fiecare zi la aceeasi ora, chiar si in week-end-uri. Aeriseste bine in toata casa, permite accesul luminii naturale sau aprinde cat mai multe lumini in casa, fa cateva exercitii fizice pentru a-ti pune sangele in miscare si a te oxigena si, cat timp te imbraci si iti iei micul dejun, asculta muzica alerta si vesela, care sa te incarce cu buna dispozitie.

Citește și:

idei motivationale

2. Nu sari peste micul-dejun

Micul dejun este obligatoriu pentru a-ti asigura nivelurile de energie, concentrare si memorie necesare pe tot parcursul zilei. In plus, te ajuta sa te simti mai bine si sa faci fata cu brio provocarilor zilei, asigurand “combustibil” corpului si creierului pentru a functiona in mod optim. Alege sa mananci alimente bogate in proteine (carne, oua, nuci, branza), pentru ca atunci cand te trezesti, organismul este gata sa proceseze mancarea, in special proteinele, in energie de lunga durata; combina-le cu un fresh de portocale sau alte fructe si cereale integrale.

3. Pune accent pe acizii grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3 au un rol esential in buna functionare a creierului, intra in componenta tecii de mielina a neuronilor si regleaza eliberarea si activitatea neurotransmitatorilor, luptand impotriva depresiei, atentiei deficitare si problemelor de comportament. Acizii grasi Omega 3, alaturi de cei Omega 6, sunt acizi grasi polinesaturati (PUFA - polyunsaturated fatty acids), insa, desi ne acoperim necesarul zilnic de Omega 6 din consumul de uleiuri vegetale, nivelul de Omega 3 poate fi destul de scazut. Cele mai benefice tipuri de Omega 3 sunt cele continute de uleiul de peste (DHA si EPA), insa exista si alta forma de Omega 3, ALA (acis alfa-linoleic), ce se gaseste in seminte de in, rapita, nuci sau legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul. Specialistii au stabilit ca exista o legatura intre consumul de Omega 3 si sanatatea mentala, prin urmare este indicat sa consumi peste (somon, ton, hering, sardine, macrou sau pastrav) cel putin de doua ori pe saptamana pentru a te tine la distanta de depresie.

Citește și:

4. Acidul folic

Face parte din complexul de vitamine B si este cunoscut pentru beneficiile sale in prevenirea defectelor canalului neural in dezvoltarea embrionara, administrarea sa fiind recomandata in prima parte a sarcinii. Insa acidul folic este strans legat de metabolismul metioninei, un aminoacid care, in reactie cu ATP (adenozin trifosfat), rezulta compusul S-adenozil-metionina, printre alte efecte, cu rol in stimularea atentiei, concentrarii, echilibrului psihic si reducere a depresiei si oboselii cronice. Intrucat acidul folic este hidrosolubil iar organismul nu isi poate face depozite de folati, este recomandat consumul zilnic al alimentelor care il contin: spanac, mazare, broccoli, varza, avocado, fasole, nuci si seminte.

5. Schimba rutina

Pentru a-ti schimba starea de spirit, pot fi de ajutor cateva schimbari aduse rutinei zilnice. Alege o alta combinatie a hainelor cu care te imbraci de obicei, alege sa mergi pe jos, in loc sa iei masina, mergi pe alt traseu sau mananca de pranz in alta parte. Cercetatorii au stabilit ca daca mimezi o stare de spirit pozitiva, ajungi la un moment dat sa o simti in mod autentic, asa ca alege sa zambesti, chiar daca te simti trist/a, pentru ca, garantat, in timp scurt te vei simti mai bine. Intalneste-te cu prietenii, rememorati amintiri placute care va fac sa zambiti, mergeti sa vedeti un film amuzant, poarta o bluza haioasa, care trezeste amuzamentul celorlalti; toate aceste lucruri constructive te ajuta sa te simti mult mai bine, versus a sta inchis/a in casa, fara chef si lipsit de vlaga.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.