Top 5 ABILITATI PSIHO-EMOTIONALE de care fiecare are nevoie in viata!

Top 5 ABILITATI PSIHO-EMOTIONALE de care fiecare are nevoie in viata!

Ceea ce se intampla in plan politic nu este singura problema a societatii noastre de astazi. Goana continua si lumea agitata ne-au indepartat de emotii, iar acest lucru are repercursiuni majore asupra traiului nostru de zi cu zi.

Sursa: Garbo.ro

Oamenii sunt temperamentali, volatili, nesiguri, anxiosi, incapabili sa creeze conexiuni autentice unii cu ceilalti, incapabili sa isi depaseasca momentele de furie. Si astfel, relatiile sunt adesea tensionate si chiar violente. Sa ne mai miram ca exista atata violenta si razboi in lume, cand noi insine nu reusim sa mentinem pacea in relatiile noastre primare? Jumatate dintre casnicii se sfarsesc in divort, iar dragostea se transforma adesea in ura. Si nu asa ne-am dori sa ne traim vietile.

De ce se intampla aceste lucruri? Pentru ca oamenii nu sunt autonomi emotional, explica Judith Orloff, Dr. in psihologie si profesoara asociata la celebra Universitate americana UCLA. De asemenea, Judith Orloff este autoarea a numeroase carti de specialitate care imbina cunoasterea din domeniul psihologiei, cu spiritualitatea.

Meritam sa traim vieti libere de crucifixul zilnic al stresului. Iar pentru aceasta, trebuie sa ne castigam libertatea emotionala. Libertatea emotionala ne ajuta sa ne crestem abilitatea de a iubi, cultivand emotii pozitive si de asemenea ne cultivam capacitatea de a auto-observa cu multa compasiune si rabdare, emotiile negative. Putem sa ne eliberam de emotii, putem sa nu le mai lasam sa ne conduca viata. - Judith Orloff

Judith Orloff propune doar 5 afirmatii prin intermediul carora poti afla daca esti o persoana autonoma emotional.

Top 5 ABILITATI PSIHO-EMOTIONALE de care avem nevoie in viata!

1. Abilitate psiho-emotionala: Daca sunt furios/oasa pe cineva, respir adnac si incerc sa ma centrez, inainte sa reactionez.

Aceasta este prima trasatura a persoanelor autonome emotional. Pentru ca sunt in contact cu emotiile lor, acesti oameni nu mai reactioneaza din impuls atunci cand cineva sau ceva ii supara. Se linistesc si apoi reactioneaza, aceasta fiind cea mai sanatoasa forma prin care putem aplana conflicte.

2. Abilitate psiho-emotionala: Cand sunt cuprins/a de indoiala in legatura cu mine insumi/insami, ma tratez cu iubire.

Capacitatea de a ne auto-alina este una dintre cele mai importante abilitati psiho-emotionale de care un om poate dispune. Conform teoriei atasamentului, aceasta abilitate poate fi dobandita in copilarie prin exemplul pe care il primim din comportamentul unor parinti iubitori care erau cu noi atunci cand avem momente de tristete, furie, amaraciune, etc.

Capacitatea de a te accepta si de a-ti oferi alinare in momentele dificile este acea iubire de tine insuti, despre care iti vorbesc psihologii. Nu este niciodata prea tarziu! Putem sa dobandim aceasta abilitate si odata deveniti maturi – ai grija de tine si de emotiile tale! Fii tu prima persoana care stie sa se aline, sa isi ofere suportul. Fii bland/a, nu fi asprru/a cu tine. Cu totii avem zile mai bune si mai proaste, momente mai bune sau mai rele.

3. Abilitate psiho-emotionala: Daca sunt prins/a in trafic sau daca ceva nu se intampla conform programului meu, am rabdare.

Rabdarea in cazul in care ne confruntam cu stimuli stresanti este o alta abilitate psiho-emotionala a oamenilor autonomi emotional. Ei nu isi consuma energia enervandu-se pentru situatii pe care nu le pot controla. De asemenea sunt mult mai felxibili astfel incat sa se poata adapta situatiilor care nu depasesc planul lor. Citeste continuarea articolului pe Garbo >>

Foto homepage: Shutterstock/pathdoc

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri