Setari Cookie-uri

RESPIRATIA: Calea spre succes si bucurie

Imi amintesc de primul meu interviu pentru un job. Inima imi batea nebuneste, palmele imi transpirasera, picioarele imi tremurau. Am rostit raspunsul la prima intrebare cu glas stins, intretaiat, de parca as fi alergat la o proba de stafeta. Daca as fi stiut atunci sa imi folosesc respiratia in mod constient, rezultatul intalnirii ar fi fost deiferit.

Andreea Billig Autor: Andreea Billig

________

Actorii, cantaretii, speakerii motivationali si, in general, persoanele care apar in public se folosesc de respiratie ca de un instrument. Inainte de a iesi in lumina reflectoarelor, se retrag intr-un loc linistit si respira profund, constient. Pe cat de simplu, pe atat de eficient. Respiratia constienta opreste sirul nesfarsit al gandurilor (caci nu ne putem concentra asupra a doua activitati diferite in acelasi timp), ne transporta din viitor sau trecut in prezent si ne conecteaza cu fiinta noastra interioara. Mai mult decat atat, creierul functioneaza mai bine pentru ca respiratia constienta aduce in corp o cantitate mai mare de oxigen.

Respiratia este una din activitatile pe care minunatul nostru corp o face automat. Bebelusul stie sa respire de indata ce iese din burtica mamei desi noul mediu de viata este atat de diferit de cel in care a petrecut noua luni. Priveste un bebelus si vei constata ca respiratia lui este profunda si linistita. Pieptul si abdomenul se misca in ritmul acesteia. Odata cu trecerea anilor insa, respiratia majoritatii oamenilor devine superficiala. Daca obosesti repede si simti ca aerul pe care il inspiri nu coboara dincolo de gat, inseamna ca te numeri printre acestia.

Citește și:

Cu putin exercitiu si, mai ales, perseverenta, iti poti reinvata corpul sa respire profund. Efectele vor fi vizibile inclusiv pe chipul tau deoarece aportul sporit de oxigen ajuta celule sa se regenereze.

beneficiile respiratiei profunde si tehnica 4 1 4

La inceput, respiratia profunda va trebui sa fie constienta. Asta inseamna sa iti aloci cateva minute pe zi pentru tine. Sa stai intr-un loc linistit si sa iti urmaresti respiratia. Un exercitiu folositor este 4-1-4. Inspiri in patru secunde, aducand aerul pana in abdomen, il retii pret de o secunda apoi il elimini (incepand din abdomen) in alte patru secunde. Atunci cand am inceput sa practic respiratia constienta, am simtit ameteala sau am cascat. Este ceva firesc, modalitatea creierului de a se reobisnui cu un aflux mai mare de oxigen decat de obicei. Treptat vei putea experimenta acest tip de respiratie in timp ce mergi pe strada, faci fitness (clasele de yoga si Pilates te vor ajuta sa iti imbunatatesti respiratia profunda) sau te afli la birou.

Citește și:

Respiratia constienta si profunda are efecte benefice nu doar asupra succesului profesional, ci si a starii noastre de fericire. Inteleptul Thich Nhat Hanh recomanda sa practicam respiratia constienta mai ales atunci cand suntem bucurosi, pentru o experienta plenara.

"Atunci cand privesti un apus de soare si esti in contact cu frumusetea naturii, practica respiratia constienta," spune el. "Conecteaza-te cu frumuseatea din fata ochilor tai. Inspir - ce fericire. Expir - soarele e minunat. Continua pret de cateva minute. Cu cat esti mai prezent si mai atent, cu atat soarele ti se va arata in toata splendoarea sa. Iar fericirea va fi de zece, de douazeci de ori mai mare."

Uneori, uneltele de care avem nevoie pentru a obtine ceea ce ne dorim, sunt la indemana noastra. Ba mai mult decat atat, nu costa nimic. Respiratia constienta este una dintre acestea.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 August 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.