Setari Cookie-uri

Iubeste copilul din tine

In interiorul fiecareia dintre noi, se afla un copil. Copilul nostru interior. Acea fiinta jucausa, cu ochii stralucind de bucurie, acel bulgare de om care visa sa devina un super erou nu a disparut odata cu trecerea anilor. Se afla in inima ta si asteapta sa fie iubita.

Autoarea franceza Lise Bourbeau vorbeste in cartea sa "Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine" (tradusa si publicata in limba romana) ca existenta noastra de adulti este slefuita de experientele avute in copilarie. Mai precis, de traumele suferite din perioada nasterii pana la varsta de sapte ani.

In cele mai multe cazuri, parintii isi iubesc copiii si fac tot ceea ce stiu si pot mai bine pentru ca odraslele sa fie fericite. Insa parintii au, la randul lor, un bagaj de experiente si traume, credinte, prejudecati, convingeri care le influenteaza comportamentul.

Lise Bourbeau identifica cinci traume majore ale copilului in relatia cu parintii: abandonul, respingerea, tradarea, nedreptatea si rusinea. Acestea influenteaza fiinta umana la toate nivelurile, inclusiv aspectul fizic. Persoanele care au suferit trauma rusinii sunt corpolente (tesutul adipos este un strat protector dar totodata un motiv suplimentar de rusine). Cei atinsi de nedreptate au partea superioara a corpului solid. Respingerea este sugerata de un trup subtire care parca incearca sa se ascunda.

Citește și:

Accesul nostru la fericire este conditionat de identificarea acestor traume si vindecarea lor. In mod contrar, ele vor continua sa atraga situatii de viata similare. In toate cele cinci scenarii, este vorba de un copil care nu s-a simtit iubit suficient de mult.

Copyright foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Conectarea cu copilul nostru interior ne ajuta sa ne vindecam dar, in acelasi timp, ne reda pofta de viata, curiozitatea, inventivitatea. Ne poate conecta cu scopul vietii noastre si cu darurile pe care le purtam in noi. Daca in copilarie visai sa devii cantareata, sa stii ca nu era intamplator. Din fericire, nu este niciodata prea tarziu sa faci ce iti place. Jezebel, una dintre cele mai buni voci din Romania, s-a apucat de cantat la 40 de ani. Atunci a decis ca este momentul sa renunte la postul de conducere intr-o banca si sa se dedice pasiunii sale pentru muzica.

Citește și:

Foto interior si prima pagina: Dasha Petrenko / Shutterstock

Rezerva-ti macar un sfert de ora pentru a te conecta prima data cu copilul tau interior. Aseaza-te comfortabil intr-un fotoliu, in liniste. Inchide ochii. Adu-ti aminte de tine, copil. Imagineaza-ti apoi acea fetita cum sta in picioare, in fata ta. Intinde bratele si cheam-o la tine. Strange-o tare la piept si spune-i ca o iubesti. Spune-i cat este de minunata. Si ca nu i-ai uitat visele. Spune-i ca ai nevoie de ajutorul ei pentru a le transforma in realitate. Nu in ultimul rand, explica-i faptul ca parintii ei au iubit-o si ca au facut tot ceea ce au putut ei mai bine. Tine-o in brate, aproape de inima ta, atat cat e nevoie. Apoi multumeste-i si las-o sa plece.

Nu uita sa te reinttalnesti cu copilul tau interior din cand in cand. Ranile vechi nu se vindeca peste noapte. Iti garantam ca rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Citește și:

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.