Setari Cookie-uri

Secretul vietii fericite

Unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale unei vieti fericite este arta de a nu te lasa ofensata.

Unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale unei vieti fericite este arta de a nu te lasa ofensata. Sau, mai simplu spus, de a nu lua nimic personal. Pentru a stapani aceasta arta, trebuie sa intelegi ca fiecare vorba, fapta si reactie a unei persoane este rezultatul sumei experientelor sale de viata de pana atunci.

Foto prima pagina copyright: FWStudio / Shutterstock

Asta nu inseamna ca trebuie sa tolerezi orice. Ci doar ca nu ai motive sa fii trista, suparata sau sa te indoiesti de tine din cauza altor oameni. Majoritatea oamenilor se lasa ghidati in actiunile lor de propriul set de temeri, opinii, mecanisme de aparare si supravietuire. Atitudinea lor nu are nimic cu tine ci mai degraba cu ceea ce au trait pana atunci, cu stituatii similare traite in copilarie. Innotam cu totii in proiectiile si filtrele noastre si ale celorlalti. De aceea, in majoitatea cazurilor in care ne simtim ofensate sau atacate, este vorba de o neintelegere. Intelegerea acestei idei ajuta si in relatiile cu cei pe care ii iubim si duce la un nivel mai mare de intimitate. De asemenea, ne ajuta sa ne detasam de reactiile celor din jur si sa incetam de a mai lua viata prea in serios.

Citește și:

In general, oamenii agresivi - fizic si verbal, sufera cel mai mult in interiorul lor. Mania, critica, duritatea, tipetele sunt o expresie a suferintei. O persoana care traieste in armonie nu va simti nevoia sa isi abuzeze in vreun fel semenii si nici nu va atrage in jurul ei fiinte violente. Asadar, data viitoare cand atitudinea cuiva te ataca, intreaba-te daca nu cumva celalalt trece prin momente dificile. Astfel de momente tensionate sunt un prilej minunat de a arata compasiune fata de cineva care trece printr-o suferinta desi nu pare. Asta nu inseamna ca trebuie sa te transformi intr-un terapeut. Cu atat mai mult cu cat astfel de persoane au tendinta de a-si nega problemele interioare. Este suficient sa intelegi situatia si sa treci mai departe, cu gratie si eleganta.

Nu uita insa sa extinzi compasiunea si catre propria persoana. Asta inseamna sa te indepartezi de orice si oricine se doveste a fi toxic pentru tine. A ramane intr-o relatie cu un barbat abuziv nu inseamna compasiune nici pentru tine, nici pentru el. Dimpotriva.

Citește și:

Atunci cand incetam sa mai luam lucrurile personal, se intampla ceva magic. Multi dintre cei care ne cauzau probleme, incep sa dispara din viata noastra. Abuzul verbal, de exemplu, se poate intampla doar atunci cand noi credem afirmatiile celuilalt. Atunci cand nu o facem, acestea isi pierd puterea. Stim ca, de fapt, nu este vorba despre noi ci despre cealalta persoana.

Marea provocare pe care ne-o arunca societatea contemporana este aceea de a trai in armonie si multumire indiferent de ceea ce fac, spun, gandesc si cred cei din jurul nostru. Arta de a nu te lasa ofensata te poate ajuta sa ii faci fata. Desi poate dura o viata intreaga sa o inveti, merita efortul. Doar este unul dintre cele mai vechi secrete ale unei vieti fericite. Pe care acum il stii.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.