Setari Cookie-uri

3 Chei eliberatoare in relatiile toxice

Relatiile dificile reprezinta un minunat prilej de crestere si auto-cunoastere. Acesta nu este insa un motiv pentru a ramane in ele.

Copyright interior si prima pagina: KieferPix / Shutterstock

Despre relatii toxice se vorbeste din ce in ce mai mult in ultimii ani. Desi de multe ori se face referire la cupluri, relatiile toxice se intalnesc si afara acestuia. In viziunea mea, o relatie toxica te stoarce de energie, te face sa te indoiesti de tine insati, iti submineaza increderea in tine si in puterile tale. In cateva cuvinte, relatii toxice sunt cele care ne taie aripile. Pe de alta parte, asa cum am mai scris, relatiile dificile reprezinta un minunat prilej de crestere si auto-cunoastere. Acesta nu este insa un motiv pentru a ramane in ele.

Retine: tot ceea ce ti se intampla este cu acordul tau constient sau subconstient.

Relatiile noastre sunt o reflectare directa a credintelor pe care le avem despre noi, a stimei noastre de sine. Atunci cand oscileaza intre toxicitate si "iubire", ne gasim intr-adevar intr-o situatie nesanatoasa. Toxicitatea apare sub forma de ostilitate, agresivitate, conflicte, certuri, judecata si critica, printre altele. Ca in cazul drogurilor, ne aflam intr-o situatie de dependenta in care momentele de fericire alterneaza cu cele de suparare.

Citește și:

De multe ori, incercam sa rezolvam situatia sau sa comunicam cu cealalta persoana. In acest rastimp, incercam sa ne aparam de judecatile emise de partener dar si de propriul sine. Ambii parteneri ai unei relatii toxice, ca e vorba de cuplu, parinti, colegi, isi proiecteaza propriile trairi si emotii asupra celeilalte persoane. Este un ciclu greu de rupt insa nu imposibil.

Iertarea este una dintre cheile care pot solutiona relatiile toxice, mai ales in perioade agitate sau de final. Atunci cand intelegi ca viata nu ti se intampla ci ca se intampla prin tine, vei reusi sa vezi cadoul oferit de partenerul toxic. Asta nu inseamna ca ne complacem in continuare in ceva ce nu este benefic ci sa intelegem ca celalalt actioneaza impins de propriile tipare mentale si rani interioare.

Cea de-a doua cheie este acceptarea. Ne dorim ca o relatie sa functioneze sau sa dureze toata viata insa acest lucru nu este intotdeauna posibil. Asa cum imi spunea cineva, acceptarea inseamna sa ii oferi celuilalt permisiunea de a fi intr-o anumita stare si de a nu o lua in nume personal. Sa spunem, de exemplu, ca o femeie iubeste un barbat. Insa lucrurile nu merg asa cum isi doreste ea. La un moment dat, el isi pierde interesul iar legatura rezista datorita straduintelor ei. Femeia isi va pune sub semnul inrebarii valoare cand, de fapt, starea barbatului respectiv nu are nimic de a face cu aceasta.

Citește și:

A treia cheie este sa intelegi ca tot ceea ce cauti in exteriorul tau se gaseste in interiorul tau. In cartea mea, "I Choose Love" am scris: fii iubire si vei fi iubita. Practici de tip yoga sau meditatie te ajuta sa te conectezi cu fiinta ta interioara si sa ii descoperi plenitudinea. In mod ironic, atunci cand inveti sa fii fericita cu tine insati, iti gasesti si partenerul potrivit.

Nu in ultimul rand, te rog sa retii ca, indiferent de ce spune gura lumii, meriti cu prisosinta sa fii iubita si fericita.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.