Setari Cookie-uri

Sarmalute LIGHT si alte retete dietetice pentru masa de CRACIUN

Masa de Craciun este adesea plina de preparate grele pentru sistemul nostru digestiv, bogate in carne si in grasimi saturate, care adesea ne dau un disconfort abdominal destul de greu de suportat.

Multe persoane obisnuiesc sa ia pastile pentru stomac sau vezica biliara in zilele de sarbatoare, tocmai din pricina meniului prea incarcat. O alta veste mai putin buna este data de medici, care ne marturisesc ca in aceasta perioada foarte multi bolnavi se prezinta la spital cu crize ale sistemului digestiv, crize biliare, unii dintre acestia avand chiar indicatie de operatie.

Va propunem sa incercati un meniu de Craciun la fel de gustos, insa mult mai sanatos.

Retete dietetice pentru masa de Craciun

Antreu light si ‘’exotic’’ pentru masa de Craciun

Este o reteta usor de preparat si foloseste fructe de mare, la alegere, sau carne de peste. Daca aveti musafiri care nu obisnuiesc sa consume fructe de mare, puteti folosi ton.

reteta light sau dietetica de salata de fructe de mare pentru antreu pe masa de Caraciun

Ingrediente pentru o portie (le multiplicati in functie de numarul de portii de care aveti nevoie):

Citește și:
  • O lingura de mixt de fructe de mare taiate cuburi sau o lingura de creveti fierti sau o lingura de ton;
  • Zeama de la un sfert de lamaie
  • O jumatate de lingurita de seminte de susan crude;
  • O lingurita de germeni de lucerna (se gasesc in supermarket);
  • O lingura de ardei gras taiat fasii fine;
  • Doua frunze de rucola
  • Putina salata verde taiata destul de marunt;
  • O lingurita de ulei de susan;

Se amesteca bine ingredientele si se lasa la frigider pentru o jumatate de ora. Se servesc in pahare de antreu.

Sarmalute light pentru masa de Craciun

Sarmalutele sunt delicioase si se fac cu frunze de varza murata. Nu contin ulei, dar le puteti face mai “zemoase”, pentru gust si aspect.

retete sarmale dietetice slabe in foi de varza pentru craciun

Ingrediente pentru sarmalute light cu pui si ciuperci:

  • 600 g carne tocata de pasare (sau carne de pasare pe care o tocati acasa);
  • 300 g ciuperci proaspete;
  • 1 ou;
  • 1 ceapa verde;
  • 1 cartof;
  • 3 linguri de orez;
  • Frunze de varza murata lasate la desarat;
  • 1 telina medie;
  • O cana de bulion si o ceasca de rosii in bulion;
  • 2 foi dafin;
  • O legatura de patrunjel verde;
  • Boia, piper negru boabe; sare, cimbru, cateva fire de marar.

Ciupercile se aburesc pana se inmoaie si isi schimba culoarea, apoi se toaca marunt si se amesteca cu carnea tocata, oul, ceapa tocata, orezul prefiert, cartoful razuit, sare si piper dupa gust. Se amesteca foarte bine, cu mana sau cu o lingura, apoi se ia o cantitate potrivita (in functie de marimea sarmalelor pe care vreti sa o obtineti). Se aseaza sarmalutele, si pe fiecare rand se mai presara din condimente, se adauga bulionul si se pune apa pana ce atinge nivelul sarmalelor. Se baga la coptor, la foc mic, se mai controleaza din cand in cand si se pune apa, daca sosul scade prea mult.

Citește și:

Friptura de curcan in sos de vin

Este o reteta foarte usoara si deosebit de gustaoasa, cu care va veti impresiona invitatii.

Aveti nevoie de 1 pulpa superioa de curcan (sau doua daca doriti o cantitate mai mare), pe care o veti dezosa.

reteta fiptura dietetica de curcan la cuptor pentru masa de craciun

Ingrediente:

  • 1 pulpa de curcan;
  • 2 linguri de mustar bio;
  • Un pahar mare de vin rosu;
  • O capatana de usturoi;
  • Sare si piper dupa gust.

Se taie cuburi potrivite carnea de curan si se aseaza in tava de cuptor (fara ulei). Intre timp se amesteca vinul cu mustarul, usturoiul pisat, sare si piper dupa gust. Puteti adauga si cimbru daca iubiti aroma. Se amesteca bine ingredientele si se toarna peste carnea de curcan – ar trebui sa ajunga cel putin la jumatatea inaltimii bucatilor de carne din tava (alegeti o tava potrivita). Se baga la cuptor la foc mediu si din 20 in 20 de minute se intoarce carnea. Carnea devine frageda, foarte moale, se topeste in gura. Se serveste cu garnitura de legume sau cartofi.

Citește și:

Foto: antreu, sarmale, friptura de pasare - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.