Setari Cookie-uri

Stiai? 5 Moduri in care poti gati sanatos un ou

Ouale prajite nu sunt sanatoase, nici cele cu galbenusul copt. Afla cum ar trebui sa consumi un ou pentru a te bucura de toate proprietatile nutritive ale acestuia.

Galbenusul oului este bogat in proteinele de cea mai buna calitate, numite si proteine de clasa I. Acestea sunt de fapt proteinele etalon cu care sunt comparate si alte tipuri de proteine din punct de vedere calitativ, cum ar fi cele din lapte, branzeturi, diferite sortimente de carne, proteine vegetale etc.

cum gatim sanatos un ou

Albusul insa poate fi gatit, pentru ca nu isi pierde proprietatile nutritive, spre deosebire de galbenus. Nutritionistii chiar recomanda sa nu consumati albusul crud, caci unii nutrienti nu sunt tocmai sanatosi pentru noi.

Concluzie? Oul ar trebui gatit in asa fel incat albusul sa fie preparat termic, dar galbenusul sa ramana cat mai crud. Iata 5 modalitati de a gati oul in mod sanatos.

1. Banalul ou fiert... moale

Daca optati pentru oul fiert la micul dejun, va recomandam oul fiert cu galbenus moale. In acest fel pastrati proprietatile nutritive ale oului.

Citește și:

2. Ou ochi in apa

Se pune apa la fiert, iar cand ajunge sa clocoteasca, se da focul cat mai mic pentru ca apa sa se linisteasca. Intr-o ceasca se sparge un ou. Se introduce apoi lent ceasca in apa clocotind “molatec”, la foc mic, astfel incat albusul se albeste, semn ca a fiert. Pana sa fiarba si galbenusul se scoate deja oul si se serveste cald, alaturi de legume si branza. Veti observa ca oul are un gust apare, o aroma fina si nu seamana la gust cu oul fiert in coaja.

3. Oul ochi in tigaie, dar fara ulei

Oul prajit devine toxic pentru organismul nostru, de aceea in retetele sanatoase oul nu va fi niciodata prajit. Metoda de a face oul ochi este clasica, singura diferenta consta in faptul ca in tigaie... nu punem ulei.

Daca nu aveti o tigaie cu strat de teflon care ajuta sa nu se lipeasca oul, atunci puneti cateva linguri de apa, asteptati sa clocoteasca si spargeti oul peste. Recomandam sa puneti capac, ca stratul de albus ce acopera galbenusul sa se coaca. Regula de a pastra galbenusul moale se pastreaza :-)

Citește și:

cum gatim sanatos un ou

4. Oua spuma la cuptor

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile cu un varf de cutit de sare pana ce devin spuma. Se ia spuma cu lingura si se aseaza sub forma de bulgarasi in tava de cuptor. Se baga tava la cuptor si se lasa cateva minute, pana ce bulgarasii se intaresc usor. Adaugam acum si albusurile, presaram patrunjel tocat marunt si putina branza rasa sau cascaval si le mai lasam la cuptor pret de cateva minute, cat sa se incalzeasca dar galbenusurile sa ramana moi. Este o reteta cu care impresionati persoanele dragi sau musafirii.

cum gatim sanatos un ou

5. Oul in bauturi

Puteti incerca oul crud in cocktail-uri sau il folositi in bauturi cu rol energizant sau terapeutic. De exemplu puteti face un smoothie cu galbenus de ou, banana, suc de portocale, putina lamaie si mango sau capsune. Ori puteti prepara in sezonul rece galbenus de ou batut in lapte fierbinte, bautura in care adaugati miere dupa gust. Aceasta bautura calda trateaza durerile de gat si reduce simptomele racelii.

Citește și:

Foto: ou floare, ou in tigaie, ou spuma - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Iunie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.