Retete sanatoase: salata de fructe de mare

Aveti nevoie de fructe de mare, somon sau orice alt file de peste pentru prepararea acestei salate.

Retete de SARBATORI: sanatoase si dietetice

Ingrediente:
- 2 linguri de seminte de canepa decorticate, pe care le puteti folosi ca atare sau macinate;
- 4 linguri de orez fiert doar in apa, fara sare sau ulei;
- O cana de peste/fructe de mare taiate cubulete;
- Zeama de la o jumatate de lamaie;
- Cateva fire de rucola;
- Cateva frunze de salata verde;
- Optional: spanac proaspat;
- Cateva frunze de busuioc;
- 2 ardei grasi galbeni;
- O jumatate de castravete;
- Un morcov curatat;
- O legatura de patrunjel;
- O jumatate de portocala.

Se spala ingredientele, se curata radacinoasele, ardeiul, castravetele, portocala. Se taie fire salata, se rupe rucola, se taie fire subtiri ardeii, se da prin razatoarea mica morcovul si castravetele, se taie marunt patrunjelul (dar se mai pastreaza si pentru ornat), iar portocala se taie cuburi mici. Se toaca marunt busuiocul, se taie firisoare spanacul, se adauga semintele de canepa si carnea, orezul lasat in apa calda dupa ce a fiert pentru a se desprinde boabele, se pune zeama de lamaie si se ameteca bine. Se orneaza cu cateva fire de patrunjel si se serveste rece, in cupe.

Daca regimul va permite, puteti adauga, dupa gust, ulei de susan, sare, piper.

Felul I: supa crema de linte

Astazi supa crema de linte este foarte apreciata atat la noi, cat si peste hotare.

Pentru prepararea acestei supe aveti nevoie de:
- 500 g de linte verde, rosie sau galbena;
- O lingurita de sare de Himalaya;
- O lingurita de boia dulce;
- 2 lingurite de chimion macinat;
- O lingurita de coriandru macinat;
- 5 catei de usturoi;
- O jumatate de lingurita de curcuma;
- O legatura de patrunjel;
- Doua cepe;
- 3 rosii mari;
- Un litru de apa.

Mod de preparare:
Se taie ceapa rondele si se pune in oala la foc mic, cu putina apa. Nu se va cali ceapa, ci se lasa la aburi pana se inmoaie. Se adauga apoi usturoiul tocat, patrunjelul tocat (lasati cateva fire si pentru ornarea farfuriei), pudra de curcuma, coriandrul macinat, chimionul macinat, boia, sare si rosii taiate cuburi. Dupa ce da in clocot, se adauga restul de apa si lintea si se lasa la fiert la foc mediu pana ce este fiarta. Se pune apoi supa la blender si se serveste calda sau rece, ornata cu boia si patrunjel. Puteti folosi crutoane de paine integrala.

Felul II: peste la grill cu garnitura de pastai

Pastaile sunt considerate a fi cea mai buna alegere cand vine vorba de garnituri sanatoase. Pastaile pot fi asorate oricarui preparat cu carne, avand rolul de a reduce absorbtia grasimilor si de a facilita digestia.

Este recomandat sa alegeti un file de pete slab, de marime medie sau mare.

Ungeti grill-ul cu putin ulei pentru a nu se lipi carnea, apoi stergeti cu un servetel. Condimentati pestele cu piper, busuioc, sare de lamaie, sare de Himalaya si cimbru, apoi puneti-l pe grill-ul incins. Separat fierbeti pastaile in apa cu sare. In aproximativ 20 de minute mancarea este gata!

Pofta buna!

3 Retete SANATOASE pentru zilele de sarbatoare
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: