Traditional este ca la masa de Craciun sa consumam sorici, carnati, caltabosi, sarmale, racituri, toba si o serie de preparate care nu sunt tocmai usoare pentru stomac, fiere si ficat, mai ales cand sunt consumate toate aceste preparate intr-o perioada scurta de timp, cand asociem si acoolul.

Sarmalute LIGHT si alte retete dietetice pentru masa de CRACIUN

Din pacate nu toate persoanele au o sanatate de fier si nu isi permit un asemenea dezmat culinar. Pentru ca ne pasa de membrii familiei noastre, putem alege retete dietetice pentru masa de Craciun, retete care raman gustoase, insa sunt usor de digerat si metabolizat, nepunand sanatatea in pericol.

Retete de SARBATORI: retete dietetice si sanatoase

Racituri din pulpa de curcan

Ingrediente:

  • O pulpa de curcan;
  • Doua aripi de curcan;
  • Doua gaturi de curcan;
  • Doi morcovi;
  • O radacina mica telina;
  • O legatura de patrunjel;
  • O ceapa;
  • Sare 2-3 linguri sau dupa gust
  • O lingurita rasa boabe de piper negru;
  • 4 foi de dafin;
  • O capatana de usturoi.

retete de sarbaori

Mod de preparare: se pune la fiert carnea de curcan, la foc mic, fiind acoperita de apa cu aproximativ 5 cm. Apa o sa scada pe masura ce fierbe, dar mai adaugati si mentineti nivelul.. Cand carnea a fiert, se adauga legumele (cu exceptia usturoiului), verdeata, piperul, sarea si foile de dafin si se fierbe la foc mic pana ce carnea de curcan este usor de dezosat. Nu tocati legumele, doar le spalati si le curatati. Legatura de patrunjel o puteti pune ca atare, legata cu ata, caci urmeaza sa scoateti patrunjelul la final.

Prepararea poate dura ore, daca vreti sa obtineti o piftie clara: secretul este sa fierbeti la foc mic. Daca musafirii nu sunt pretentiosi si va grabiti, puteti fierbe la foc mediu, insa piftia va iesi mai neclara, mai tulbure. Puteti toca rondele morcovul fiert si il puteti dauga pe fundul vaselor in care urmeaza sa puneti piftia. Tot pe fundul vaselor puteti pune pentru decor si cateva frunze de patrunjel proaspat. Puneti apoi carnea dezosata si turnati usor, cu polonicul, supa care acum s-a mai racit si limpezit.

La final scoteti legumele, scoateti carnea si o dezosati. Intre timp pisati usturoiul si il adaugati in zeama de piftie foarte fierbinte, dar numai dupa ce ati scos carnea si legumele. Pentru o piftie mai limpede doar taiati usturoiul felii subtiri si il lasati intr-o sita pe care o adaugati in apa.

Lasati apoi vasele la rece pentru 1-2 zile. Aceasta reteta nu necesita sa folositi gelatina, pentru ca oasele de curcan care au fiert vor ajuta la inchegarea piftiei.

Sarmalute dietetice pentru masa de Craciun

Sarmalutele dietetice sunt delicioase si se fac cu frunze de varza murata. Nu contin ulei, dar le puteti face mai zemoase folosind mai multa apa.

retete de sarbaori

Ingrediente pentru sarmalute light cu pui si ciuperci:

  • 600 g carne tocata de pasare (sau carne de pasare pe care o tocati acasa);
  • 300 g ciuperci proaspete;
  • 1 ou;
  • O cana de bulion si o ceasca de rosii in bulion;
  • 2 foi dafin;
  • O legatura de patrunjel verde;
  • Boia, piper negru boabe; sare, cimbru, cateva fire de marar.
  • 1 ceapa verde;
  • 1 cartof;
  • 3 linguri de orez;
  • Frunze de varza murata lasate la desarat;
  • 1 telina medie;

Ciupercile se aburesc pana se inmoaie si isi schimba culoarea, apoi se toaca marunt si se amesteca cu carnea tocata, oul, ceapa tocata, orezul prefiert, cartoful razuit, sare si piper dupa gust.

Se amesteca foarte bine, cu mana sau cu o lingura, apoi se ia o cantitate potrivita (in functie de marimea sarmalelor pe care vreti sa o obtineti) si se aseaza pe frunza de varza murata.

Se aseaza sarmalutele, si pe fiecare rand se mai presara din condimente, se adauga bulionul si se pune apa pana ce atinge nivelul sarmalelor. Se baga la coptor, la foc mic, se mai controleaza din cand in cand si se pune apa, daca sosul scade prea mult.

Sarmalutele nu contin ulei, tocmai pentru a reduce continutul de grasimi. Daca insa va permite sanatatea, puteti folosi ulei extravirgin.

Tarta cu rosii si branza de capra

Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru tarta cu rosii si branza de capra:

retete de sarbaori

Pentru crusta cu diametrul de 26 cm:

  • 300 g faina
  • 150 g unt RECE taiat cubulete
  • 1 galbenus de ou
  • 30 ml apa cu gheata
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 1 praf de sare

Pentru umplutura:

  • 300 g iaurt grecesc
  • 150 g branza de capra cu condimente
  • 2 oua
  • 50 g masline kalamata
  • 5-6 rosii deshidratate
  • 5-6 rosii cherry
  • 1 praf sare
  • 1 praf piper

Mod de preparare tarta cu rosii si branza de capra:

Intr-un blender incapator, puneti untul rece taiat bucati, faina, galbenusul de ou, sarea, oregano si busuiocul uscat. Porniti blenderul si mixati totul timp de 30 de secunde pana ce toate se amesteca si obtineti firmituri un aluat nisipos. Adaugati galbenusul de ou si apa rece. Mai pulsati cateva secunde pana obtineti un aluat care se strange de pe marginile blenderului. Aplatizati aluatul obtinut cu podul palmei, inveliti-l in folie alimentara si dati-l la frigider pentru o ora.[...] Citeste continuarea pe Garbo
O reteta propusa de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/

Sursa foto piftie si sarmale shutterstock.com

5 Retete SPECTACULOASE si sanatoase pentru masa de Pasti
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: