Setari Cookie-uri

Citeste aici daca te doare spatele!

Medicii specialisti atentioneaza asupra faptului ca, in cazul acestei afectiuni, durata de timp in care se stabileste diagnosticul corect poate ajunge si la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii. De aceea, initiatorii campaniei isi propun sa contribuie la reducerea timpului de diagnostic si la cresterea ratei de prezentare la medicul de familie si medicul specialist reumatolog pentru a investiga simptomele specifice durerii de spate de tip inflamator.

• In perioada 3-9 octombrie are loc Caravana Durerii de Spate de tip Inflamator, in cadrul careia, prin activitati de constientizare si educare, romanii cu dureri de spate sunt incurajati sa ajunga mai repede la medic.

• Unul din cinci romani sufera de o durere de spate de tip inflamator. Peste 3% din populatia adulta este afectata de acest tip de durere, iar cei mai predispusi sunt barbatii.

In cadrul celei de-a doua editii a campaniei „Nu-ti intoarce spatele!”, dedicate luptei impotriva durerilor de spate de tip inflamator, Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie vor organiza o caravana de informare care va vizita sase puncte centrale din Bucuresti, publicul putand accesa informatii actualizate despre durerea de spate de tip inflamator pe website-ul proiectului cat si pe pagina de Facebook dedicata.

Citește și:

Copyright foto interior si prima pagina: wavebreakmedia / Shutterstock

Medicii specialisti atentioneaza asupra faptului ca, in cazul acestei afectiuni, durata de timp in care se stabileste diagnosticul corect poate ajunge si la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii. De aceea, initiatorii campaniei isi propun sa contribuie la reducerea timpului de diagnostic si la cresterea ratei de prezentare la medicul de familie si medicul specialist reumatolog pentru a investiga simptomele specifice durerii de spate de tip inflamator.

„Bolile care cauzeaza durere de spate inflamatorie pot afecta in mod serios viata pacientilor, astfel incat diagnosticul precoce si aplicarea unui tratament adecvat sunt necesare pentru prevenirea sau reducerea deficitului functional si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor afectati. De aceea, prin aceasta campanie, indemnam cat mai multe persoane sa intre pe website sau pe pagina de Facebook si sa parcurga testul online de auto-evaluare pentru a vedea in ce masura exista posibilitatea sa sufere de durere de spate de tip inflamator”, declara Conf. Dr. Catalin Codreanu, medic reumatolog, presedinte al Ligii Romane Contra Reumatismului.

Citește și:

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii

Chiar daca par asemanatoare, durerile de spate difera in functie de cauzele care le provoaca. Cauzele pot fi de natura mecanica, inflamatorie, infectioasa sau pot avea drept sursa bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate, cele mecanice, apar in urma suprasolicitarii spatelui prin ridicarea de greutati prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicarii sportului. Durerile de spate de tip inflamator pot fi, insa, rezultatul unei afectiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele sa fie descoperite cat mai devreme. Astfel de exemple de afectiuni autoimune sunt spondilita anchilozanta, spondilartrita axiala non-radiografica, artrita psoriazica si artrita reactiva.

Durerile inflamatorii de spate debuteaza, cel mai adesea, inaintea varstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:

Citește și:


• Aparitia progresiva a durerii.
• Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus.
• Durerea apare adesea noaptea, mai ales in a doua parte a noptii, si trezeste bolnavul din somn.
• Durerea se insoteste de rigiditate in timpul diminetii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Diagnostic si tratament sub supraveghere medicala

Atat durerea de spate de tip mecanic, cat si cea inflamatorie, pot limita activitatile de zi cu zi si pot afecta calitatea vietii. Avand in vedere faptul ca ambele tipuri de dureri (mecanice si inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniaza faptul ca este dificil de stabilit un diagnostic corect in lipsa unui consult medical de specialitate.

„In cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce si initierea unui tratament corespunzator sunt esentiale pentru evolutia ulterioara a bolii si pentru cresterea calitatii vietii pacientului. De asemenea, fiind o boala cronica, cu potential invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evolutiei si aderentei la tratament si o comunicare foarte buna medic-pacient” declara Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Presedinte al Societatii Romane de Reumatologie.

Citește și:

Campania „Nu-ti intoarce spatele!” a fost lansata anul trecut in Bucuresti si alte cinci orase din tara: Cluj-Napoca, Sibiu, Sighisoara, Sinaia si Busteni. In cifre, „Nu-ti intoarce spatele!” 2015 a insemnat: peste 9.000 de flyere distribuite, 4.533 de like-uri pe pagina de Facebook a proiectului si un reach de peste 100.000 de persoane in doar trei luni de desfasurare. Din cele 2.000 de persoane care au completat deja chestionarul de evaluare, aproximativ 40% au primit raspunsul ca ar putea suferi de dureri de spate de tip inflamator.

Mai multe informatii despre durerile inflamatorii de spate si despre campanie pe www.reumatism.ro si pe www.facebook.com/NuIntoarceSpatele.

Despre Liga Romana contra Reumatismului

Liga Romana contra Reumatismului este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, cu caracter social si umanitar, care lupta impotriva bolilor reumatice si sprijina persoanele cu dizabilitate. Liga dezvolta lupta contra bolilor reumatice, scopul imediat al Ligii fiind promovarea integrarii cat mai depline a persoanelor cu handicap fizic in profesiune, familie si societate. Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati: www.reumatism.ro.

Citește și:

Despre Societatea Romana de Reumatologie

Asociatia Societatea Romana de Reumatologie (SRR) este o organizatie stiintifica si profesionala care reuneste specialistii in domeniul reumatologiei cu preocupari in diagnosticul, tratamentul si cercetarea bolilor reumatice. Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati: www.srreumatologie.ro.

Vizionare placuta


Kudika
6 Octombrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.