Setari Cookie-uri

Sarcina pas cu pas: Saptamana 21

Saptamana 21 este una amuzanta pentru mamica, aceasta incepand sa simta cum bebe din burtica isi incepe antrenamentele de respiratie si sughita. Totodata incepand cu aceasta saptamana edemele se accentueaza, fiind deja necesare unele masuri de relaxare, greutatea mamicii creste mai abrupt si incepe sa resimta o pofta de mancare mai mare (apar si porftele alimentare specifice gravidelor pesntru anumite alimente) pentru ca micutul creste cu aproape 60 de grame pe zi, iar metabolismul mamicii se intensifica, fiind nevoie de inca vreo 500 de calorii pe zi.

Saptamana 21 este una amuzanta pentru mamica, aceasta incepand sa simta cum bebe din burtica isi incepe “antrenamentele” de respiratie si sughita. Totodata incepand cu aceasta saptamana edemele se accentueaza, fiind deja necesare unele masuri de relaxare, greutatea mamicii creste mai abrupt si incepe sa resimta o pofta de mancare mai mare (apar si porftele alimentare specifice gravidelor pesntru anumite alimente) pentru ca micutul creste cu aproape 60 de grame pe zi, iar metabolismul mamicii se intensifica, fiind nevoie de inca vreo 500 de calorii pe zi.

Saptamana 21: ce face bebe in burtica?

Bebe incepe sa exerseze atat respiratia cat si digestia. Astfel, plamanii schiteaza miscarile respiratorii, astfel din cand in cand micutul sughita. De asemenea intestinele cresc mult in aceasta perioada si totodata incep sa se contracte, lichidul amniotic trecand liber la nivelul acestora. Intestinele se contracta si se relaxeaza, invatand reflexele pe care mai tarziu le vor aplica in viata extrauterina, urmand a se matura complet la cateva luni de la nastere.

Citește și:

Tot acum bebe prezinta piciorusele suficient dezvoltate, in acord cu restul corpului, sprancenele si pleoapele complet dezvoltate, isa nu a deschis inca ochisorii. Dar te poate auzi, atat pe tine cat si ceea ce se afla in imediata ta vecinatate, astfel ca medicii recomanda inceperea comunicarii cu copilul, comunicare care va dura toata sarcina. Unele lucruri privind comunicarea probabil le-ai inceput inca de saptamana trecuta, dar ii poti citi chiar si povesti lui bebe, studiile au aratat ca bebelusii au reactionat dupa nastere la auzul acelor povesti citite in timpul sarcinii. Asadar, se pare ca ii vei inbunatati si stimula totodata dezvoltarea sistemului ervos si cumva, neexplicat inca medical dar demosntrat empiric, si partea din creier responsabila de memorie (cel putin... auditiva).

Cordonul ombilica continua sa se lungeasca si sa se ingroase iar sistemul circulator este destul de bine dezvoltat. Acum bebe are dezvoltate complet unghiutele, acoperindu-i varful degetelor.

Citește și:

Ce simte mami in saptamana 21 de sarcina?

In aceasta saptamana, pentru ca bebe creste mai mult, vei avea si tu o crestere in greutate mai mare intr-un timp mai scurt, astfel ca mecanismele de adaptare ale organismului vor fi putin luate cu asalt si picioarele tale vor resimti o greutate mai mare, motiv pentru care la nivelul lor intorcerea venoasa sufera si mai mult decat de obicei si se vor umfla, vei avea edeme. Ai grija sa faci miscari sumare pentru a-ti proteja picioarele de edeme si mai ales de varice. Miscarile precum mersul sau exercitiile in apa pentru gravide ori gimnastica pentru gravide practicate numai la indicatiile medicului tau te vor ajuta sa scapi si de durerile de spate care acum sunt mai intense pentru ca a ta coloana va trebui sa suporte si sa sustina cresterea in greutate. Nu mai ai voie sa faci exercitii care necesita intinderea pe spate. De asemenea odata cu aceasta crestere in greutate incepi sa devii un pic neindemanatica si risti sa te impiedici si sa cazi. Ai mare grija cum mergi de acum in olo si poarta incaltaminte cat mai comoda si larga. Poti folosi pentru glezne suporturile maternale care vor impiedica sau cel putin diminua umflarea gleznelor. Pentru edemele picioarelor se recomanda ca de cate ori ai ocazia sa-ti infasoti picioarele cu o fasa inmuiata in apa rece (mai ales vara) si sa le ridic pe niste perne astfel incat sa facilitezi intoarcerea venoasa (pot fi perne speciale pentru gravide sau perne normale).

Citește și:

In aceasta perioada poti comunica mult cu bebe si il simti din ce in ce mai mul. Daca nu ai facut-o saptamana trecuta, este cazul sa te apuci de planul nasterii.

Sursa: Kidz.ro

Citeste si alte articole pe Kidz. Noi iti recomandam:

Cum aflii daca esti insarcinata – testele de sarcina
Menstruatia peste sarcina
Urgente ale bebelusului – cand trebuie sa chemi doctorul

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.