Primul trimestru de sarcina a trecut, acesta fiind delicat pentru dezvoltarea copilului si totodata pentru tine atat ca simptomatologie cat si datorita unor investigatii complexe care urmareau starea ta de sanatate, Rh-ul, varsta gestationala a bebelusului etc. In al doilea trimestru de sarcina insa trebuie monitorizate alte aspecte ale sanatatii tale dar si anumite boli sau anomalii pe care micutul ar putea sa le sufere.

Care sunt ecografiile "obligatorii" in sarcina?

Teste recomandate in al doilea trimestru de sarcina

Ecografie

Se monitorizeaza in continuare evolutia micutului si se poate stabili data prezumtiva a nasterii.

Testarea glicemiei

In al doilea trimestru de sarcina se fac in continuare teste pentru monitorizarea glicemiei pentru a evalua riscul unui eventual diabet gestational. Se pot vedea anumite anomalii, se poate masura ritmul cardiac al micutului si alte aspecte care indica starea de evolutie a acestuia.

Amniocenteza

Amniocenteza este deosebit de importanta pentru detectarea unor posibile anomalii genetice de dezvoltare, fie au existat in familie, fie mamica are peste 35 de ani sau pur si simplu pot sa apara spontan, fara o explicatie precedenta. Amniocenteza este o analiza care ofera dintre cele mai exacte anomalii, defecte de tub neural, detecteaza nivelul de fetoproteina (AFP), insa este un test invaziv care are un risc foarte mic, de 0,5%, de pierdere a sarcinii.

Nivelul de fetoproteina (AFP)

Nivelul de fetoproteina masurat din sangele mamicii poate indica defecte de tub neural iar atunci cand nivelul este foarte scazut poate indica sindrom Down.

Triplul test

Acesta este inca un test ce urmareste detectarea unor anomalii genetice, cum ar fi sindrom Down sau defecte de tub neural. Sunt cazuri cand rezultatele sunt fals pozitive, insa incidenta sindromului Down din aceste rezultate este de 3%.

Sursa: Kidz.ro

Citeste si alte articole pe Kidz. Noi iti recomandam:

Moda copiilor: Haine fancy pe gustul micutilor
Animalutul potrivit pentru copilul tau
Cum calculezi zilele fertile

Analize medicale pentru gravidute

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: