Setari Cookie-uri

Nasterile premature - un motiv de ingrijorare pentru Romania

Nasterea prematura, o conditie cu etiopatogenie complexa si incomplet elucidata, este principala cauza de mortalitate perinatala. Conform statisticilor, in fiecare an, in Romania se nasc prematur intre 20.000 si 24.000 de copii. In 2012, din 192.000 nasteri, 15% au fost premature.

Comunicat de presa

Tema nasterilor premature a fost subiect de discutie si in cadrul dezbaterii asociate Galei Top Medici 2013, eveniment ce a reunit cei mai importanti actori din sistemul medical, care au analizat noua pozitionare a politicilor de sanatate din Romania. La eveniment a fost prezent si Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Tema nasterilor premature a fost subiect de discutie si in cadrul dezbaterii asociate Galei Top Medici 2013, eveniment ce a reunit cei mai importanti actori din sistemul medical, care au analizat noua pozitionare a politicilor de sanatate din Romania. La eveniment a fost prezent si Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. “Abordarea terapeutica a fiecarei gravide, la varsta sarcinii intre 28 si 34 saptamani, conform ghidurilor europene, poate duce la scaderea ratei nasterilor premature, o problema reala a societatii romanesti. Pe langa sustinerea sanatatii publice, preventia poate aduce economii semnificative bugetului spitalelor, de aproximativ 6 - 8 milioane de euro, prin reducerea cheltuielilor asociate asistentei medicale acordate nou-nascutului prematur” a declarat Conf. Dr. Nicolae Suciu, directorul Clinicii de Obstretica si Ginecologie Polizu. Rezultatele unui studiu pilot coordonat de Conf. Dr. Nicolae Suciu, arata ca asistenta medicala asociata unui bebelus prematur poate sa genereze costuri de pana la 22.932 de euro, fata de 545 de euro in cazul unui copil nascut la termen. Studiul pilot realizat in cadrul clinicii de Obstretica si Ginecologie Polizu a avut ca scop estimarea costurilor asistentei medicale acordate bebelusilor veniti pe lume prematur, in conditiile unei incidente a prematuritatii de aproximativ 7,5%, fata de 7,1% in Uniunea Europeana. Calculele au inclus investigatii de laborator si radiologice, medicatie, materiale sanitare, utilitati si personal.

Abordarea terapeutica a fiecarei gravide, la varsta sarcinii intre 28 si 34 saptamani, conform ghidurilor europene, poate duce la scaderea ratei nasterilor premature, o problema reala a societatii romanesti. Pe langa sustinerea sanatatii publice, preventia poate aduce economii semnificative bugetului spitalelor, de aproximativ 6 - 8 milioane de euro, prin reducerea cheltuielilor asociate asistentei medicale acordate nou-nascutului prematur” a declarat Conf. Dr. Nicolae Suciu, directorul Clinicii de Obstretica si Ginecologie Polizu.

Citește și:

Rezultatele unui studiu pilot coordonat de Conf. Dr. Nicolae Suciu, arata ca asistenta medicala asociata unui bebelus prematur poate sa genereze costuri de pana la 22.932 de euro, fata de 545 de euro in cazul unui copil nascut la termen.

Studiul pilot realizat in cadrul clinicii de Obstretica si Ginecologie Polizu a avut ca scop estimarea costurilor asistentei medicale acordate bebelusilor veniti pe lume prematur, in conditiile unei incidente a prematuritatii de aproximativ 7,5%, fata de 7,1% in Uniunea Europeana. Calculele au inclus investigatii de laborator si radiologice, medicatie, materiale sanitare, utilitati si personal.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.