Setari Cookie-uri

Ce se intampla in primele 4 saptamani de sarcina cand nu stiai ca esti insarcinata?

Sarcina este impartita in 3 trimestre fiecare durand aproximativ 3 luni. Primul trimestru de sarcina dureaza din saptamana 1 pana in saptamana 13 de sarcina si este perioada cand se formeaza copilul. Sarcina se calculeaza din prima zi a ciclului menstrual. De aceea dupa ce testul de sarcina este pozitiv si femeia merge la primul consult prenatal va afla ca este in saptamana 4 sau 5 de sarcina.

Dar ce se intampla in primele saptamani de sarcina cand nu stiai ca esti insarcinata?

Primele modificari in corpul mamei apar chiar din primul moment al conceptiei care are loc in timpul perioadei fertile, de regula la mijlocul ciclului menstrual. Dupa ce ovulul este fecundat de un spermatozoid incepe rapid diviziunea celulara. In termeni medicali pentru descrierea copilului se folosesc anumite expresii care reflecta nivelul de dezvoltare al copilului: ovul, zigot, morula, blastocist, embrion si fat. Din ziua a 15-a dupa ovulatie grupul de celule ce are la inceput forma unei mure se va numi embrion pana in saptamana 12 de sarcina. Din acel moment vorbim despre fat.

semne ca esti insarcinata

La sfarsitul primei saptamani de la conceptie (varsta fetala de o saptamana sau varsta gestationala de 3 saptamani) grupul de celule numite blastocist se implanteaza in mucoasa uterina. Pentru calcularea datei probabile a nasterii este important sa stii data ultimei menstruatii.

Citește și:

Ce se intampla cand esti insarcinata

Primele saptamani de sarcina sunt o perioada de adaptari fizice mai mult sau mai putin resimtite de catre viitoarea mama. Multe din schimbarile fizice sunt urmarea directa a modificarilor la nivel hormonal care au loc chiar de la inceputul sarcinii. Ganadotropina corionica (hCG), estrogenii, progesteronul si alti hormoni vor avea un rol principal atat in ceea ce priveste cresterea copilului, metabolismul, echilibrul mineral, producerea laptelului matern sau debutul travaliului.

Astfel, modificarile principale in primele 4 saptamani de sarcina sunt:
- Uterul se mareste si mucoasa uterina se ingroasa
- Are loc implantarea ovulului, de regula in partea superioara a uterului
- Incepe sa se formeze placenta si cordonul ombilical
- Hormonul hCG incepe sa se secrete in sangele mamei, acest hormom fiind specific sarcinii, imediat dupa nastere nivelului lui fiind 0.

Citește și:

Simptome sarcina

Schimbarile fizice care ar putea sa te duca cu gandul la o posibila sarcina sunt:
- Absenta menstruatiei
- O senzatie de plenitudine
- Greturi sau varsaturi
- O stare de oboseala neobisnuita
- Somnolenta
- Modificari la nivelul sanilor

semne ca esti insarcinata

Totusi, multe din semnele si simptomele sarcinii pot fi confundate cu aparitia menstruatiei. Daca aveti cea mai mica banuiala mergeti la farmacie si achizitionati un test de sarcina care rareori afiseaza un rezultat fals negativ.

La sfarsitul primelor 4 saptamani de sarcina embrionul are aproximativ 4-6 mm lungime si tot atunci incepe sa se formeze inima, ficatul, rinichii, creierul si ochii copilului. Embrionul are o pozitie curbata caracteristiva vietii intrauterine. De la inceput dezvoltarea are loc din partea superioara a corpului, de la nivelul capului.

Sfaturi pentru gravide

Deoarece din prima zi de sarcina mama contribuie la starea de bine a copilului se recomanda un stil de viata cat mai sanatos atat inainte cat mai ales in cursul celor 9 luni de sarcina. Daca renuntarea la fumat sau alcool nu s-a produs inainte de sarcina, odata cu confirmarea sarcinii ar trebui sa se produca imediat, studiile din prezent aratand riscuri deloc de neglijat pentru bebelusii expusi la substantele nocive din alcool sau tutun. Fumatul si alcoolul cresc de asemenea riscul de avort spontan, malformatii congenitale si predispun la o greutate mica la nastere a copilului. Afla ce se intampla daca ai consumat alcool la momentul conceptiei.

Citește și:

Indiferent de varsta la care ati ramas insarcinate este important sa incepeti adminsitrarea de acid folic care ajuta la prevenirea defectelor de tub neural cat mai curand posibil.

Sursa: clubulbebelusilor.ro

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.