Setari Cookie-uri

Varsta tatatului si sarcina

Se considera ca varsta la care o femeie isi doreste primul copil poate influenta riscul de manifestare a unei boli genetice la copil. Studiile atrag atentia ca la fel de importanta este si varsta tatalui. Citeste si afla cum influenteaza varsta tatalui sarcina.

Se stie ca dupa varsta de 35 de ani a mamei exista un risc mult mai crescut de aparitie a sindromului Down la bebelus. Si alte malformatii fetale sunt mai frecvent intalnite in cazul in care gravidele au mai mult de 35 de ani. Faptul ca fertilitatea masculina se conserva practic toata viata barbatului si ca nu el poarta bebelusul in pantece timp de 9 luni ne face sa credem ca varsta acestuia este mai putin importanta atunci cand vine

vorba de conceptie. Insa lucrurile nu stau asa.

Varsta tatalui si sarcina

Sunt multe cazuri de barbati foarte inaintati in varsta care au devenit tati. Cu toate acestea stiinta demonstreaza ca fertilitatea masculina scade odata cu trecerea anilor. In anul 2008 mai multe studii stiintifice dovedisera deja existenta unei legaturi intre varsta tatalui si riscul crescut de avort spontan si moarte fetala intrauterina. Si o varsta inaintata a tatalui este corelata cu greutate fetala mica la nastere.

Citește și:

Cercetatorii sustin ca o varsta de peste 45 de ani a tatalui este in general asociata unui risc crescut de aparitie a unor boli la bebelus. Varsta tatalui este de fapt mai importanta decat varsta mamei in aparitia bolilor genetice. Explicatia este aceea ca femeile se nasc cu un numar prestabilit de ovule, in timp ce barbatii produc sperma pe intreaga durata a vietii. Mutatiile genetice apar in procesul de formare a spermei cu o frecventa mai mare odata cu inaintarea in varsta.

Bolile genetice pentru care varsta tatalui in sarcina este un factor de risc

Majoritatea gravidelor stiu ca varsta mamei poate fi un factor de risc in aparitia sindromului Down. Varsta inaintata a tatalui in momentul conceptiei a fost asociata cu acondroplazie (o forma de nanism), neurofibromatoza, sindrom Marfan, sindrom Apert si osteogenesis imperfecta.

Citește și:

Din pacate, in prezent s-a stabilit faptul ca varsta tatalui poate juca un rol esential in aparitia unor boli ale sistemului nervos. S-a stabilit ca exista un risc crescut ca copiii barbatilor de varsta a doua sa dezvolte o serie de boli psihice, dintre care cele mai frecvent mentionate sunt boala bipolara, autismul si schizofrenia.

Citeste mai multe si afla cum influenteaza varsta tatalui in sarcina aparitia bolilor genetice

Foto: viitor tatic - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.