Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o boala produsa de un parazit microscopic, denumit Toxoplasma gondii. Parazitul se poate multiplica doar in intestinul subtire al felinelor, prin urmare se considera ca pisicile sunt gazda definitiva a acestuia. Infectia cu toxoplasma trece de cele mai multe ori neobservata, insa ea poate deveni severa in cazul pacientilor imunocompromisi sau al transmiterii transplacentare in timpul sarcinii.

Toxoplasmoza si sarcina - Cum te poti infecta?

Exista cateva cai frecvente prin care se produce infectia cu Toxoplasma. Cea mai frecventa cale de infectie e reprezentata de consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, contaminata cu chisti de Toxoplasma.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

A doua cale obisnuita de contaminare este reprezentata de inghitirea oochistilor eliminati de catre pisica. Aceasta este frecventa in cazul consumului de fructe si legume insuficient spalate. De fapt, se pare ca aceasta este cea mai frecventa cale de contaminare.

Am avut sau nu toxoplasmoza?

La primul control prenatal sau imediat dupa confirmarea ecografica a sarcinii medicul obstetrician iti va da o lista de analize obligatorii. Printre ele se numara si una menita sa descopere daca ai fost deja infectata cu toxoplasmoza si cand s-a produs aceasta infectie.

Toxoplasmoza si sarcina - Care sunt riscurile pentru bebelus?

In cazul transmiterii transplacentare a toxoplasmozei, efectele sale pot fi devastatoare. Ele difera in functie de momentul in care s-a produs infectia.

Daca infectia a avut loc in primele saptamani de sarcina, exista un risc mare de avort spontan, de moarte intrauterina sau de defecte congenitale grave. Infectia in primele saptamani de sarcina este insa mai rara decat infectiile tarzii. Astfel, daca contactezi toxoplasmoza in perioada conceptiei, riscul de transmitere la bebelus este mai mic de 1%. Pe de alta parte, daca te imbolnavesti in ultimul trimestru de sarcina, riscul ca si bebelusul tau sa se imbolnaveasca depaseste 70%.

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR si afla cum poti evita infectia cu toxoplasma in sarcina

Foto: sarcina si pisica - shutterstock.com

Credeti ca este distractiv cand animalele voastre fac asa? Mai ganditi-va!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: