comunicat de presa

Costume de baie pentru femei gravide: cele mai frumoase modele pentru o vara in doi

In ultimii ani, societatea pare sa fi devenit din ce in ce mai constienta de efectele nocive pe care le produce consumul de Organisme Modificate Genetic. In plus, majoritatea dintre ele provin din culturi pline de pesticide si de chimicale, multe dovedite drept periculoase, prin studii. Consumate in mod constant, chiar si in cantitati mici, ele au efecte devastatoare asupra organismului uman. In Europa, 19 tari au interzis cultivarea produselor modificate generic, bazandu-se pe studiile realizate care aduc in discutie efectele negative atat pentru sanatate, cat si pentru mediu.

dieta gravida

Alimentatia bio este mai bogata in nutrienti

”Exista studiiin care s-au comparat legume si fructe crescute organic si conventional si s-a observat o crestere cu 10-30% a nivelului de fitonutrienti in cazul celor bio. Vitamina C, antioxidantii si acizii fenolici tind sa fie in cantitati mai mari in alimentele organice, cu 60-80%”, explica Ciprian Stancu, fondator Republica BIO.

Un alt studiu realizat in 2011, in Anglia, arata ca exista o diferenta majora la nivel de sanatate intre agricultura bio si cea conventionala. De exemplu, nivelul crescut de nitrogen, care se regaseste de obicei ca substanta utilizata in practicile agriculturii conventionale, reduce capacitatea plantei de a sintetiza vitamina C si alte vitamine. Studiul a mai demonstrat ca o dieta bazata pe fructe si legume organice este asociata cu o crestere de pana la 12% a nivelului de nutrienti ingerati. Acesta este un exemplu care evidentieaza beneficiile alimentatiei organice, fara sa aduca inca in discutie si pesticidele.

Un alt avantaj al consumului alimentelor organice este faptul ca acestea nu sunt stropite cu subtante periculoase. Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea RMIT, a scos la iveala ca o dieta organica urmata pe durata unei saptamani, a scazut nivelul de pesticide in corpul adultilor cu pana la 90%.

”Am ajuns de la o populatie destul de sanatoasa la niveluri crescute de cancer, defecte din nastere si multe alte boli care in urma cu zeci de ani nici nu existau. Studiile leaga pesticidele de numeroase tipuri de boli si e bine de stiut ca riscul de a gasi pesticide este de pana la 17.5 ori mai mare in alimentele conventionale decat in cele organice”, mai adauga Ciprian Stancu.

Organic vs. conventional in sarcina

Organismele modificate genetic nu au o vechime atat de mare, fiind introduse pe scara larga in mjurul anilor `80. Motiv pentru care efectele pe termen lung ale consumului lor in alimentatie nu se vad inca in totalitate, iar studii care sa fi cercetat expunerea la OMG nu exista decat in limita acestor ani vechime.

Exista un studiu realizat in mod independent, fara a fi sponsorizat de vreo corporatie, care a fost publicat in Environmental Sciences Europe anul trecut si care a concluzionat ca organismele modificate genetic, alaturi de expunerea la ierbicide, conduc la cancer, afectiuni ale ficatului si rinichilor, precum si modificari severe la nivel hormonal. Ingredientul principal din ierbicide, Glyphosatul, a fost recent considerat ca un activator de cancer de catre Organizatia Mondiala de Sanatate.

Pesticidele cu care se stropeste mancarea au fost de asemenea puse in legatura cu defectele din nastere. O lucrare publicata in Jurnalul de Pediatrie a evidentiat ca expunerea prenatala la pesticidele gasite in mancare pot interfera cu dezvoltarea antropometrica a fatului, reducand greutatea, lungimea si circumferinta capului.

Exista mai multe studii care trag un semnal de alarma asupra legaturii dintre consumul de alimente in care se gasesc reziduuri de pesticide in perioada prenatala.

• Mai multe cercetari fac o legatura intre agricultura conventionala si autism.
• Cercetari canadiene au identificat prezenta pesticidelor asociate cu alimentele modificate genetic in sangele femeilor insarcinate. Aceste substante pot patrunde in placenta si de aici pana la fetus.

Alimentatia organica nu e un lux

”Parintele roman are acelasi drept ca orice parinte german, francez sau italian sa isi hraneasca copiii curat, fara chimicale. Iar pentru asta nu trebuie sa plateasca averi. BIO trebuie sa fie accesibil, iar la Republica BIO suntem fericiti cand primim mesaje de multumire ca avem preturi ”normale”, ”decente”’ sau ”omenoase” si ca mame ce locuiesc in sate din Dolj, Satu Mare, Suceava, etc. isi permit sa le cumpere copiilor alimente, sampoane, creme sau detergenti BIO”, spune Ciprian Stancu, fondatorul Republica BIO.

Bio este intr-adevar mai scump decat conventional si e normal sa fie asa. In primul rand pentru ca nu se folosesc ierbicidele conventionale, ieftine, ci substante naturale, si de multe ori buruienile trebuie indepartate manual, iar salariul unui angajat e mai mare decat pretul unor chimicale. In plus, productiile pot fi mai mici, fiindca nu se folosesc stimulenti de crestere, iar pierderile cauzate de daunatori pot fi mult mai mari decat in agricultura conventionala.

”Incercati si veti vedea ca bio este mai accesibil decat se crede, si acest lucru ne dorim sa-l transmitem tuturor clientilor care se gandesc de doua ori inaine sa cumpere un produs bio, de teama pretului. Exista numeroase produse care pot fi consumate de intreaga familie, iar beneficiile pe termen lung sunt incomparabile”, adaga Ciprian Stancu.

Sparanghelul - hrana regilor! De ce sa il consumi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: