Cercetatorii spun ca, in ultimii ani, nasterile premature sunt din ce in ce mai frecvente, mai ales in cazul copiilor adusi pe lume prin cezariana. Si studiile arata ca aceasta crestere a nasterilor premature s-ar datora operatiilor cezariene la cerere, care nu sunt necesare din punct de vedere medical.

Cele 15 job-uri ale unei mame

In zilele noastre, din ce in ce mai mult medicii sfatuiesc viitoarea mama sa aleaga cezariana. Poate din comoditate sau din frica de nu interveni un eveniment neprevazut, medicii obtetricieni prefera sa programeze nasterea, mai degraba decat sa astepte nasterea naturala a fatului.

Ce factori influenteaza nasterea prematura?

• Afectiunile sau anomaliile ale organelor genitale ale mamei
• Primiparitate (femei aflate la prima nastere)
• Perioade indelungate de infertilitate
• Antecedente legate de sarcini pierdute prin avort spontan
• Factori psihici (nasterea in afara casatoriei, stresul sau nefericirea mamei)
• Malnutritie in timpul sarcinii
• Unele boli genetice ale mamei
• Sanatatea, nutriţia si varsta mamei
• Factori de mediu: radiatii ionizante, administrare de medicamente, substante toxice, infectii in perioada evolutiva.
• Alegerea nasterii prin cezariana desi ea nu este necesara din punct de vedere medical

Studiul a luat in calcul numai mamicile care se aflau la prima nastere, deoarece cand este vorba de nasteri multiple pot aparea complicatii si este mult mai probabil sa fie nevoie de cezariana. La acest studiu au luat parte bebelusii nascuti prematur intre anii 1996- 2004, 70% dintre acestia fiind nascuti prin cezariana. Astfel s-a observat ca, in cazul nasterilor prin cezariana, riscul de nastere prematura a crescut de la 9% la 10%.

Chiar si bebelusii “prematuri tarzii”, nascuti intre saptamanile 34 si 37 de sarcina se confrunta cu riscurile de a fi nascut prea devreme, putand dezvolta afectiuni digestive si dificultati in hranire, dezvoltare tardiva a sistemului nervos sau alte probleme de sanatate mult mai grave.

Aceasta idee, cum ca nasterea prematura ar avea o oarecare legatura cu cezariana, este inca foarte controversata, deoarece medicii sustin ca nu exista dovezi indeajuns de solide pentru a demonstra ca cezariana nu este neaparat necesara sau ca efectuarea ei ar duce la nasterea unui copil prematur.

Citeste articolele Nasterea prin cezariana si Nasterea prematura de pe Kidz.ro pentru a afla mai multe informatii utile.

Sursa: Kidz.ro

Citeste articole asemanatoare pe Kidz:

Nu e copilul meu si sotia nu stie ca eu am aflat

Sarcina pas cu pas: Introducere

5 sfaturi pentru protectia solara a lui bebe

Pentru toate mamele de baieti: Da, noi am tras lozul norocos!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: