Setari Cookie-uri

Sindromul de oboseala cronica - provocat de un virus

Aproximativ 10 milioane de americani sufera de sindromul oboselii cronice si alte sute de miloane de persoane di intreaga lume se plang de acest sindrom, mai afectati fiind tinerii. Cauzele exacte ale sindromului de oboseala cronica nu au fost cu certitudine clarificate, fiind coniderati cativa factori favorizanti precum suprasolicitarea, odihna insuficienta pe o perioada lunga de timp, hrana neadecvata, scaderi ale imunitatii etc.

Aproximativ 10 milioane de americani sufera de sindromul oboselii cronice si alte sute de miloane de persoane din intreaga lume se plang de acest sindrom, mai afectati fiind tinerii. Cauzele exacte ale sindromului de oboseala cronica nu au fost cu certitudine clarificate, fiind coniderati cativa factori favorizanti precum suprasolicitarea, odihna insuficienta pe o perioada lunga de timp, hrana neadecvata, scaderi ale imunitatii etc.

Cm recunosti sindromul de oboseala cronica?

Cele mai comune simptome sunt reprezentate de:
- Starea de oboseala continua (prezenta in 100% din cazuri)
- Dureri de cap;
- Tulburari de memorie, confuzie, dispozitie instabila, iritabilitate
- Insomnie, ameteli;
- Slabiciune musculara neexplicata;
- Dureri musculare si articulare;
- Lipsa de concentrare si scaderea randamentului intelectual;
- Respiratie sacadata, durere toracica, variatii in greutate, noduli limfatici durererosi, transpiratii, variatii ale poftei de mancare;
- imbolnavirea frecventa de diverse infectii, pe fondul unei scaderi imunitare neexplicate etc.

Citește și:

In prezent insa cercetatori de la Institutul Whittemore Peterson din Reno, Nevada, au descoperit ca la majoritatea persoanelor investigate care sufereau de sindromul oboselii cronice s-a gasit prezenta unui virus numit xenotropic murine leukemia virus-related virus sau XMRV. Acest virus era prezent in peste 67% din cazuri, insa el a fost gasit si intr-un procent de 3,7% la oamenii sanatosi investigati, ceea ce presupune ca acestia sunt puratori.

Acesta virus face parte din clasa retrovirusurilor, la fel cum este si HIV. Modul de actiune al acestui virus este reprezentat de localizraea materialului genetic al acestuia in ARN-ul celular uman. Se pare ca aceasta secventa a virusului XMRV se gaseste si in celulele soarecilor, acestia neavand niciun simptom, insa se crede ca este putin probabil ca oamenii sa se fi infectat de la aceste animale. Se testeaza in continuare care sunt modalitatile de transmitere interumana.

Citește și:

Primul care a descoperit acest virus este Robert Silvermann, profesor in biologia cancerului de la Institutul de cercetari Lerner din orasul american Cleveland. El l-a desoperit in sangele unor barbati care sufereau de o deficienta a sistemului imunitar care le scadea foarte mult pacientilor rezinstenta la infectiile virale. Tot acest virus a fost depistat si la pacientii care sufereau de cancer la prostata.

Astfel cercetatorii nu se pot pronunta inca cu certitudine asupra faptului ca virusul XMRV este responsabil de cauzarea sindromului de oboseala cronica, suspicionand ca aparitia acestuia este legata de mai multi factori, insa este calara o legatura intre sindromul de oboseala cronica si vorusul XMRV.

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.