Ciocolata te fereste de bolile cardio-vasculare

Ciocolata te fereste de bolile cardio-vasculare

Ciocolata a fost considerata o licoare magica inca din cele mai vechi timpuri, fiind inclusa in ritualuri sacre si fiind servita celor mai importanti oameni din comunitati. In zilele noastre, procesele de obtinere a ciocolatei au avansat astfel incat sunt eliminate substantele naturale nocive pentru corpul nostru si pastrate doar acelea care anuc un plus de sanatate.

Ciocolata a fost considerata o licoare magica inca din cele mai vechi timpuri, fiind inclusa in ritualuri sacre si fiind servita celor mai importanti oameni din comunitati. In zilele noastre, procesele de obtinere a ciocolatei au avansat astfel incat sunt eliminate substantele naturale nocive pentru corpul nostru si pastrate doar acelea care aduc un plus de sanatate.

ciocolata neagraStudii recente au scos la iveala faptul ca cei care consuma 50 g de ciocolata zilnic sunt protejati impotriva bolilor cardio-vasculare cu pana la 40%. Dar cine se poate abtine sa consume doar 50 de grame?

Ce contine ciocolata?

Ciocolata contine cacao, antioxidanti, cafeina, dar si alte substante energizante:
- Cafeina - prezinta numeroase efecte activatoare: stimuleaza sistemul nervos central, imbunatateste memoria si atentia, creste tensiunea arteriala, dilata bronhiile, stimuleaza peristaltismul intestinal, alina durerea etc.
- Teobromina - este substanta cristalina cu gust amar din boabele de cacao, fiind benefica pentru oameni, dar otravitoare pentru caini (de aceea veterinarii interzic ciocolata pentru caini). Teobromina are efecte diuretice, vasodilatatoare, anticancerigene si stimulative cardiace.
- Flavonoidele - acestea au capacitatea de a creste rapid acidul nitric din sange, ceea ce are ca rezultat scaderea riscului de aparitie a disfunctiilor cardio-vasculare, protejand vasele si inima. De asemenea flavonoidele reduc riscul infarctului, cancerului si diabetului, crescand de asemenea imunitatea. Tot flavonoidele reduc rata hemolizei (spargerea globulelor rosii care contin fier si cara oxigen, prevenind anemia).

O alta veste... buna!

Ciocolata calda se pare ca ar contine mai multi antioxidanti decat vinul si ceaiul (negru si verde) – aceasta este concluzia afirmata de catre cercetatorii de la Universitatea Cornell care au realizat un studiu prin care au dozat in laborator cantitatea de antioxidanti continuta de o cana de ciocolata calda, un pahar de vin, o cana cu ceai verde si una cu ceai negru. Pentru ca studiul sa fie relevant cele patru lichide au fost studiate in aceleasi conditii de mediu, la temperatura la care sunt consumate in mod frecvent. Ciocolata calda a fost obtinuta prin amestecul a doua linguri de cacao cu apa calda, in cana de ceai s-a pus un singur plic (de ceai verde sau negru) si paharul cu vin. Apoi au fost analizata cantitatea de antioxidanti pe care o contineau aceste lichide. Mare le-a fost mirarea cand au observat ca ciocolata calda continea de aproape 2 ori mai multi antioxidanti decat vinul, de 2 ori mai multi decat ceaiul verde si de 2-3 ori mai mult decat ceaiul negru.

Sortimentele de ciocolata cu cel mai bogat continut in antioxidanti il reprezinta insa cele mai putin alese de consumatori si anume ciocolata neagra si cea amaruie. Ciocolata neagra contine si un numar mult mai mic de calorii, fiind considerata ca “dulcele permis la dieta”.

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri