Setari Cookie-uri

Circumcizia femeilor, intre traditie si crima

De la violenta domestica la abuzuri sexuale si circumcizie, violenta impotriva femeilor nu are bariere, fie acestea culturale, sociale sau politice.

De la violenta domestica la abuzuri sexuale si circumcizie, violenta impotriva femeilor nu are bariere, fie acestea culturale, sociale sau politice.



O forma de abuz controversata este circumcizia la femei sau mutilare genitala feminina/ female genital mutilation (FGM). Practica reprezinta un subiect tabu deoarece fata de alte forme de violenta este privita ca un obicei ce tine de traditie si care ar fi luat nastere chiar la initiativa femeilor.

FGM este raspandit cu precadere in triburile din Africa, dar si in tarile arabe, adoptat atat de musulmani, dar si in randul crestinilor. Practica este aplicata fetelor inca de la varsta fragede, intre patru si opt ani, si presupune taierea sau indepartarea pielii ce acopera clitorisul si uneori chiar indepartarea partiala sau chiar completa a clitorisului. In urma unei astfel de experiente, multe fete fug de acasa inca inainte de a fi suspuse acestui chin, iar cele care au trecut deja prin asa ceva sunt obligate sa renunte la scoala si sa se casatoreasca.

Mai mult, interventia este extrem de periculoasa, deoarece se face in conditii precare din punct de vedere sanitar, cu obiecte taioase care nu sunt dezinfectate. Drept urmare, se poate intampla ca fetele sa dezvolte infectii in urma interventiei, fiind astfel in pericol de a-si pierde viata.

Se poate face ceva?


Interzicerea acestui fenomen cu ajutorul legii este insa un proces imposibil, cel putin pana cand membrii acestor societati nu vor intelege ca abuzul afecteaza femeile atat fizic, cat si psihic, mai ales la adolescenta si maturitate, scrie Bessie A. Winn-Afeku pentru Huffington Post.

Desi forma de tortura folosita pentru beneficiul sistemului patriarhal este inumana si violenta, pana in prezent nicio forma de presiune din afara sau lobby al asociatiilor non-guvernamentale nu au reusit sa convinga interzicerea acestui obicei. Intre timp, membrii comunitatilor arabe si africane isi apara "radacinile" prin perceptia si convingerea ca obiceiul este un drept la propria cultura.

Citeste si: Circumcizia feminina, intre traditie si maltratare





Sursa foto: Flickr.com


Sursa articol: 9am.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.