Setari Cookie-uri

Premiul Nobel pentru chimie 2011

Cercetatorul Daniel Shechtman, de la Technion - Israel Institute of Technology din Haifa, a primit astazi premiul Nobel pentru chimie pe 2011.

Cercetatorul Daniel Shechtman, de la Technion - Israel Institute of Technology din Haifa, a primit astazi premiul Nobel pentru chimie pe 2011.

Savantul israelian Daniel Shechtman a fost premiat pentru descoperirea cvasicristalelor. "Laureatul premiului Nobel pentru chimie pe 2011 a modificat fundamental conceptia pe care chimistii o aveau despre un corp solid", a anuntat astazi comitetul Nobel.

In 2010, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetatorilor Richard Heck, Ei-Ichi Negishi si Akira Suzuki, pentru studii efectuate in domeniul sintezei organice, potrivit MEDIAFAX.


Sezonul premiilor Nobel pe 2011 a debutat luni, cand cercetatorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru cercetarile lor din domeniul sistemului imunitar.

Castigatorul premiului Nobel pentru literatura va fi anuntat joi, Premiul Nobel pentru pace va fi anuntat vineri, iar distinctia pentru economie va fi decernata luni, 10 octombrie. Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze, 1,08 milioane de euro.

Premiile Nobel
sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, potrivit vointei sale din testament.

Citeste si: Laureatii premiului Nobel pentru medicina pe 2011


Cieste articolul integral pe 9am.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.