Lipsa banilor: Peste doua treimi din romani renunta la ingrijiri medicale

In anul 2010, 73.4% dintre romani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie din cauza costurilor pe care o astfel de vizita le implica.

Comunicat de presa


In anul 2010, 73.4% dintre romani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie din cauza costurilor pe care o astfel de vizita le implica.,,Aceasta cifra ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa ridice multe semne de intrebare. Mai ales ca vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic atunci cand au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la un consult medical decat atunci cand starea lor de sanatate se agraveaza.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).


Femeile au renuntat mai usor la ingrijirea medicala de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarand ca nu au consultat un medic specialist din motive financiare.
In ceea ce priveste categoriile de varsta, 89.4% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie. La polul opus, cel mai greu sunt dispuse sa renunte la ingrijire medicala persoanele cu varsta intre 35 – 49 de ani. Astfel ca, 70.2% dintre respondenti au declarat ca nu au vizitat medicul atunci cand au avut nevoie, din ratiuni economice.


,,Acest lucru are un impact asupra societatii, pentru ca un om bolnav nu va avea aceeasi contributie la economia nationala ca un om sanatos. Studiile arata ca fiecare 100 de romani pierd 16 ani de viata activa din cauza conditiilor precare ale sistemului de sanatate. Iar aceasta situatie nu este una recenta. Conform unui raport facut de Banca Mondiala in anul 2005 privind sistemul de sanatate din Romania, gospodariile cu venit minim pe economie erau de doua ori mai dispuse sa renunte la ingrijire medicala decat celelalte.” a declarat Cristian Lutan, ARPIM.


Situatia este ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat are la baza principala problema a sistemului sanitar – subfinantarea. La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 Euro, in timp ce media europeana este de 1800 Euro. Romania se afla pe ultimul loc in Europa si in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii - 3.6%, care este de doua ori mai mic decat media europeana, de trei ori mai mic decat Franta, care
Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
14 Martie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri