Ajutor: 2 milioane de romani sufera de diabet

Prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200, arata rezultatele finale ale Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Comunicat de presa

Rezultatele sunt prezentate in premiera cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, desfasurat la Sibiu, in perioada 21-24 mai 2014.
Cifrele arata ca in topul regiunilor cu cei mai multi diabetici se afla Sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79%. Pe locul trei in topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est (12,38%), urmata indeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) si Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arata ca regiunile cu cei mai putini diabetici sunt Vestul (8,2%) si Centrul (9,99%) tarii.

Dintre pacientii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja in evidenta medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidentiaza o rata de depistare superioara fața de cea raportata in Europa. In ceea ce priveste prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arata ca exista peste trei milioane de romani cu prediabet, ceea ce inseamna o prevalenta de 18,4%.

Retail jobs

“Asa cum ne asteptam in momentul in care am demarat acest amplu studiu national, numarul romanilor cu diabet zaharat este mult mai mare decat cel al persoanelor existente in evidentele medicilor diabetologi. Datele finale ale studiului PREDATORR indica o prevalența crescuta a diabetului zaharat si a prediabetului, cu o valoare dubla fața de estimarile anterioare. De asemenea, prevalenta supraponderii si a obezitatii este cu mult peste estimarile anterioare, fapt care explica partial prevalenta crescuta a diabetului si a prediabetului. In acest context se impun, de urgenta, masuri de implementare a Programelor naționale de prevenție a patologiei metabolico-nutritionale in populația generala a Romaniei”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Rezultatele finale ale studiului epdemiologic PREDATORR mai arata ca peste 80% din populația adulta a Romaniei cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani prezinta anomalii ale lipidelor sanguine, in timp ce peste 2,6 milioane de romani, cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin cresterea nivelului de acid uric in sange).

„Studiul PREDATORR a fost unul din principalele mele obietive, cand am preluat conducerea Societatii Romane de Diabet, Nutrtie si Boli Metabolice. Coordonand o societate stiintifica, mi s-a parut un act de responsabilitate de a afla cu ce ne confruntam in Romania in privinta diabetului zaharat. Pana la PREDATORR nu aveam niciun studiu clar si ne raportam doar la datele venite din afara tarii. Acum, dupa o munca extrem de solicitanta, avem date care sa ne arate situatia diabetului zaharat in Romania. A fost un efort intens si le multumesc medicilor implicati, precum si comitetului director al Societatii de Diabet pentru ca m-au sprijinit in elaborarea acestui studiu, precum si Societatii Romane de Nefrologie”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Demarat in 2013, Studiul National PREDATORR ofera o imagine clara asupra situatiei diabetului zaharat, a bolii cronice de rinichi si a comorbiditatilor asociate in Romania. Studiul a fost realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie, timp de aproape un an si jumatate, pe un esantion reprezentantiv de aproximativ 3000 de persoane, din 101 de centre din tara.

Foto: statistici diabet - Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri