Setari Cookie-uri

Proiect de asistenta medicala si preventie in cartierul Ferentari

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si Excelenta Sa, Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, au semnat miercuri un memorandum care isi propune dezvoltarea asistentei medicale primare si actiuni de preventie sanitara in cartierul Ferentari, din sectorul 5 al Capitalei.

Comunicat de presa

Cei doi oficiali si institutiile pe care le reprezinta, precum si alti parteneri institutionali (Primaria Sectorului 5, Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov) si din societatea civila (Societatea de salvare - Fundatia SABIF, ONG Carusel si ONG Centrul de Politici pentru Rromi si Minoritati) isi vor uni eforturile pentru o actiune publica, concertata.

Proiectul care face obiectul memorandumului semnat miercuri la Ministerul Sanatatii este acela de a garanta asistenta medicala primara urmand imediat programul de schimb de seringial ONG Carusel (la inceput 3 zile pe saptamana, 3 ore pe zi).



In cadrul proiectului vor fi dezvoltate activitatile de preventie sanitara pentru populatia locala si pentru copii, in legatura cu Scoala 136 din zona adresata de proiect.

De asemenea, va fi analizata problematica bolilor cronice cu preocuparea de cunoastere integrata a mizelor de sanatate publica.

Cartierul Ferentari este cunoscut de multi ani de toti actorii publici ca unul dintre cele mai dificile din Bucuresti.

Citește și:

Cele mai recente diagnoze si date asupra acestui cartier permit estimarea faptului ca cetatenii din aceasta zona sunt in dificultati sociale grave. Persoanele defavorizate, provenite adeseori din minoritatea rroma (printre care multi copii, femei singure si persoane fara acte de identitate) se confrunta in special cu probleme de sanatate din cauza conditiilor de viata intr-un mediu insalubru si cu boli cronice legate de consumul de droguri injectabile

Patologiile observate a fi in crestere, cum ar fi HIV, hepatitele, tuberculoza si alte afectiuni respiratorii sunt tot atatea simptome care reclama astazi urgenta.

Un diagnostic sanitar si social a fost realizat in cartier de Médecins du Monde din Franta (octombrie si noiembrie 2013), la cererea Ministerului Sanatatii din Romania si finantat de Ambasada Frantei. Acest document aduce date actualizate si fiabile si trebuie sa serveasca drept baza pentru orice actiune din domeniul sanitar si social in cartier.

Citește și:

In acest context, trebuie amintit ca Ambasada Frantei este un simplu catalizator si functioneaza in spiritul parteneriatului european. Ea nu are deci nicio vocatie de a se substitui autoritatilor romane si actiunilor lor.

In final, acest memorandum este o prima piatra pusa in beneficiul „Proiectului Ferentari”, sustinut si initiat de Guvernul Romaniei si se inscrie pe deplin in cadrul principiului european al nediscriminari.

Urmatoarea etapa va fi o intalnire comuna a partenerilor implicati pentru coordonarea demersurilor viitoare, precum si organizarea unei vizite in cartier.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.