Setari Cookie-uri

Un atntibiotic utilizat frecvent, asociat cu un risc ridicat de DECES

Claritromicina, un antibiotic prescris frecvent in tratarea infectiilor bacteriene obisnuite, precum amigdalita si bronsitele, ar putea creste riscul de deces cauzat de crize cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri pe site-ul revistei medicale British Medical Journal (BMJ).

Sursa: 9am.ro

Cercetatorii danezi care au realizat studiul au subliniat totusi ca riscul in valori absolute a ramas scazut si ca retetele medicale nu trebuie sa fie modificate atat timp cat rezultatele acestei analize nu vor fi confirmate de un alt studiu.

Claritromicina (Biaxin sau Zeclar) este un antibiotic din familia macrolidelor, derivat din eritromicina, folosit mai ales in tratamentul infectiilor respiratorii si cutanate si pentru eradicarea Helicobacter pylori, vinovat de ulcerele gastrice.

Oamenii de stiinta au studiat si roxitromicina (Rulid), un alt antibiotic din familia macrolidelor, folosit in tratarea infectiilor respiratorii si cutanate.

Ei au trecut in revista aproape 5 milioane de tratamente cu antibiotice administrate, intre 1997 si 2011, unor adulti danezi cu varstele cuprinse intre 40 si 74 de ani, din care 4,3 milioane au primit penicilina V, 588.000 au primit roxitromicina si 160.000 au primit claritromicina.

Citește și:

Comparand cele 285 de decese cardiace inregistrate in timpul acestor tratamente, cercetatorii au evidentiat faptul ca administrarea de claritromicina era asociata cu un risc sporit de deces cardiac, de 76%, in raport cu utilizarea de penicilina V. Totusi, acest supra-risc dispare imediat ce tratamentul se incheie. [...]

Citeste continuarea in articolul sursa: Un atntibiotic utilizat frecvent, asociat cu un risc ridicat de DECES

Foto: antibiotic - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 August 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.