Nutritionistii se refera de fapt la acel gratar cu aburi care se pune pe flacara de la aragaz, acel gratar rotund in care torni putina apa si apoi pui la copt legumele sau carnea. Nicidecum nu se refera acestia la acel gratar “adevarat” cum il umim noi, romanii, acel gratar care se face pe carbuni sau foc de lemne ori pe jar, gratar ce confera legumelor sau carnii o aroma aparte, inegalabila prin alte metode de gatit. Ce mai, acel gratar la foc este unanim acceptat ca fiind cel mai gustos.

Vara aceasta totul e mai bun pe gratar - Proiect initiat de showroom-ul si magazinul online de piatra naturala, PIATRAONLINE

gratarul nociv

Dar cumva intuitia ne spune ca ceea ce este foarte gustos probabil nu este sanatos, nu-i asa? Ei bine, acest gratar ce presupune afumarea preparatelor (dar si preparatele afumate) nu este deloc sanatos, sustin specialistii si mai ales studiile medicale.

Gratarul cu fum poate produce CANCER

Unii specialisti sustin ca aceast mod de a prepara alimentele este mai nociv pentru sistemul digestiv si pancreas decat alcoolul si ca poate afecta plamanii mai mult ca in cazul fumatului.

Desigur, daca veti face un astfel de gratar de cateva ori pe an, atunci plamanii dumneavoastra nu vor fi mai afectati decat in cazul unui fumator care zilnic inhaleaza fumul de tigara. Nici nu veti prezenta acelasi factor de risc privind cancerul digestiv ori intestinal sau cancerul de pancreas ca in cazul unei persoane care bea zilnic alcool, indiferent de cantitate.

gratarul nociv

Cea mai nociva carne pe gratar

Medicii care fac parte din Colegiul Medicilor Vancouver, Canada, au declarat oficial, intr-un comunicat de presa, ca una dintre cele mai frecvente cauze de cancer o reprezinta consumul de carne rosie sau peste ori carne grasa, de porc, acoperita cu sare, condimente si ulei si gatita pe gratar cu fum.

Atunci cand carnea, chiar si cea de peste, este gatita direct pe gratarul cu foc, iar fumul ajunge la aceasta, se formeaza o crusta foarte toxica ce cauzeaza cancerul, astfel incat consumul de carne pe gratar devine mai peroculos chiar decat fumatul sau alcoolul” a declarat chirurgul gastroenterolog Dr. SM Chandramohan.

gratarul nociv

Pentru a fi obtinute aceste rezultate, Institutul de Gastroenterologie din Vancouver, Canada, a realizat un studiu elaborat pe un lot de sute de persoane care sufereau de cancer in sfera gastrointestinala. Acesti pacienti au fost investigati cu privire la obiceiurile de viata si cele alimentare, cele de miscare, traiul intr-o zona poluata sau nu, precum si alte caracteristici ce ar fi ridicat riscul pentru dezvoltarea cancerului in sfera gastrointestinala. Acest lot a fost comparat cu un alt lot de oameni sanatosi, alesi dupa aceleasi criterii, din aceleasi zone, oameni ce au raspuns la aceleasi intrebari ca cei din primul lot. Rezultatele studiului au fost alarmante!

Analiza statistica a datelor obtinute arata ca oamenii care au consumat des mancare afumata sau pe gratar au avut un risc de pana la 9 ori mai mare de a dezvolta cancer, comparativ cu persoanele care nu au avut astfel de preparate in dieta lor.

Fumatorii au avut un risc de 8 ori mai mare de a dezvolta cancer, pe cand consumatorii de alcool (alcool zilnic, indiferent de cantitate) au avut un risc mai mare de doar 4 ori de a dezvolta cancer.

Sursa: http://timesofindia.indiatimes.com

Foto: frigarui, carnati la gratar,gratar e pui - shutterstock.com

Ce trebuie sa stii despre gratarul electric?
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: