Petreci mult timp pe scaun? Poti face DIABET

Sedentarismul este, de multe ori, o caracteristica definitorie a comportamentului uman al adultului, avand in vedere ca mai mult de jumatate din timpul in care nu doarme il petrece in activitati sedentare – privitul la televizor, statul in masina, utilizarea computerului etc.

Comunicat de presa

Specialistii atrag atentia ca timpul petrecut in activitati sedentare este strans legat de riscul de aparitie a obezitatii, diabetului zaharat si bolilor de inima, precum si de cresterea mortalitatii cardiovasculare si a mortalitatii in general. Sedentarismul, definit ca orice activitate in picioare sau stand intins, cu un consum redus de energie (<1.5 MET - metabolic equivalent units), nu doar absenta exercitiului fizic, devine astfel un factor de risc major pentru aparitia principalelor boli cronice netransmisibile.

riscurile sedentarismului - lucrul la birou, statul prelungit pe scaun

Sedentarismul are ca rezultat acumularea intramusculara de acizi grasi liberi si translocarea unui numar mai redus de transportori de glucoza (GLUT4). In comparatie cu sedentarismul, activitatea fizica usoara este asociata cu activarea cailor metabolice antiinflamatoare si activarea metabolismelor lipidic si glucidic.

Retail jobs

Legatura dintre sedentarism si diabetul zaharat a fost demonstrata si in mari studii epidemiologice, ceea ce inseamna ca inlocuirea sedentarismului cu o activitate fizica usoara ar putea fi o masura eficienta de prevenire a diabetului. Recomandarile medicale sunt de minimum 30 de minute pe zi de activitate fizica, dar atentie si la celelalte 23,5 ore ale zilei! Doar mersul la sala la sfarsitul zilei nu reuseste sa combata efectele nocive ale unei activitati sedentare, ci este nevoie de un stil de viata echilibrat”, subliniaza prof. univ. dr. Nicolae Hancu, nutritionist, membru de onoare al Academiei Romane.

Combaterea sedentarismului poate incepe prin modificarea unor rutine si includerea unor obiceiuri sanatoase. Spre exemplu:

  • faceti zilnic minimum 30 de minute de exercitii fizice;
  • urcati si coborati scarile in loc sa folositi liftul;
  • plimbati-va prin incapere in timpul convorbirilor telefonice;
  • stati in picioare sau faceti plimbari usoare in timpul pauzelor de cafea sau de servire a mesei;
  • de 3-5 ori pe saptamana faceti, minimum 20 de minute, activitati fizice care cresc frecventa cardica: mers vioi, jogging, inot, bachet, dans etc;
  • saptamanal, de 2-5 ori, adoptati un program de fitness efectuat in sala, adaptat varstei si patologiei.

Aceste sfaturi au fost prezentate in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”, manifestare dedicata informarii medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentatii echilibrate.

Foto: femeie stand pe scaun - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Ianuarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri