4 din 5 romani sufera de afectiuni ce impun un regim special de alimentatie

4 din 5 romani sufera de afectiuni ce impun un regim special de alimentatie

Intolerantele alimentare, obezitatea, afectiunile metabolice (diabet, hipertensiune, fenilcetonurie), renale, hepatice si cele ale aparatului digestiv, in topul celor mai intalnite boli la romani • Copiii, cei mai rasfatati membri ai familiei atunci cand vine vorba de alimentatie

Comunicatemedicale.ro

In ciuda faptului ca peste 80% din populatia Romaniei sufera de cel putin o afectiune care impune un regim special de alimentatie, o foarte mica parte dintre romani tin cont de recomandarile medicale atunci cand vine vorba de nutritie, potrivit unuia dintre cele mai mari magazine online de pe piata locala, specializat in produse dietetice si terapeutice.

„Cea mai mare problema cu care se confrunta romanii atunci cand vine vorba de alimentatie este legata in primul rand de mentalitate, marea majoritate a acestora acordand o atentie mai mare nutritiei doar in momentul in care se imbolnavesc sau atunci cand afectiunea pe care o au este deja intr-un stadiu foarte avansat. Principalele motive pentru care se intampla acest lucru sunt atribuite atat lipsei de timp, stresului intampinat la locul de munca, pretului mai ridicat al produselor, cat si a lipsei de educatie alimentara si a incercarilor celor mai multi de a pacali boala in stadiile ei incipiente”, a declarat Maria Martac, Director General al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, printre principalele afectiuni cu care se confrunta romanii si impun un nivel de constientizare mai mare in ceea ce priveste alimentatia se numara bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afectiunile renale, hepatice si cele ale aparatului digestiv, dar si intolerantele alimentare, care, tinand cont de ultimele studii, se manifesta la un numar din ce in ce mai mare de romani.

Cat cheltuiesc romanii atunci cand vine vorba de o alimentatie speciala?

In ceea ce priveste valoarea cosului mediu de cumparaturi pentru o persoana care sufera de o anumita afectiune sau intoleranta, potrivit reprezentantei magazinului, in mediul online aceasta este usor mai ridicata decat in retail, ajungand la peste 150-200 RON.

„Majoritatea alimentelor speciale comercializate pe piata din Romania au un pret usor mai ridicat decat celelate produse din comert, nebeneficiind de suport financiar ca in alte state din Europa. Cu toate acestea, adoptarea unui regim alimentar corespunzator sau unui stil de viata mai sanatos nu inseamna neaparat cheltuieli mai mari, acest lucru ducand automat si la eliminarea risipei si a unor non-alimente care se regasesc in cosul zilnic de cumparaturi al majoritatii romanilor”, a subliniat Maria Martac.

De asemenea, pentru a evita aparitia unor costuri suplimentare, cat si evolutia necontrolata a anumitor afectiuni, este recomandat sa se realizeze un pachet de analize medicale amanuntite la cel putin 6 luni si, in cazul unui diagnostic nefavorabil, urmarea cu strictete a regimului si a indicatiilor igienico-sanitare prevazute de medic inca din faza incipienta a descoperirii intolerantei sau afectiunii, in cele mai multe cazuri preventia fiind mult mai putin costisitoare decat tratamentul medicamentos.

Alimentele speciale pentru afectiuni si diete – o nisa slab exploatata pe piata din Romania

Cand vine vorba de piata de alimente speciale din Romania, aceasta este, potrivit Mariei Martac, una destul de deficitara, peste 90% dintre produsele recomandate in diferite tipuri de afectiuni sau diete fiind importate de pe alte piete.

„Daca in alte tari europene produsele dietetice reprezinta deja o nisa foarte bine conturata in sortimentatia retailerilor, la noi situatia este inca la inceput de drum atat pentru producatori, cat si pentru retail. Dificultatile legistative existente la nivel de piata si in segmentul medical, lipsa sustinerii financiare a noilor producatori, cat si inexistenta bugetelor sociale si de sanatate pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni reprezinta unul dintre principalele motive pentru care Romania inca importa peste 90% din produsele de acest tip”, a mai adaugat reprezentanta companiei.

Mai mult, un alt motiv pentru care acest segment evolueza inca foarte lent in Romania se datoreaza si cererii scazute de pe piata de consum si a lipsei de educatie alimentara.

Alimentatia copilului, unul dintre cele mai importante aspecte la romani
„Desi nivelul pietei de alimente speciale din Romania este inca foarte scazut, in ultimii ani am observat un trend ascendent in ceea ce priveste interesul romanilor pentru o alimentatie mai sanatoasa, in special cand vine vorba de parintii tineri, acestia investind din ce in ce mai mult in alimentatia copiilor”, sustine Maria Martac.

Potrivit acesteia, pe langa alimentele speciale pentru copii, in topul celor mai cumparate produse se regasesc si cele pentru intolerante sau alergii la gluten, lactoza, produsele pentru diabetici, afectiuni oncologice si gastrice. De asemenea, alimentele organice si produsele naturiste capata din ce in ce mai multa atentie in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos, cererea pentru acestea fiind tot mai mare de la un an la altul.

Foto: somon - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri