Biomoda, o companie americana implicata in dezvoltarea tehnologiei biofarmaceutice, a patentat o noua tehnologie de detectare a stadiilor precanceroase si canceroase ale organismului. Tehnologia, numita Tetrakis Carboxy Phenil Porphirine (TCPP) se bazeaza pe detectarea porfirinelor extrem de mici care se leaga de celulele atipice, cu potential canceros. La expunerea la un anumit tip de lumina fluorescenta porfirinele legate de celulele anormale se coloreaza in rosu-portocaliu. In mod evident daca nu exista celule anormale atunci nici porfirinele nu se leaga de acestea si nu apare coloratia specifica.

Fantastic in aceasta metoda este neinvazivitatea sa. In acest moment diagnosticul cert de cancer se pune numai pe seama biopsiei care presupune recoltarea unui fragment de testut din zona cu potential canceros. Aceasta metoda noua, neinvaziva, ar putea fi uilizata pe scara larga pentru screeningul populatiei si prevenirea cancerului.

Biomoda isi propune ca in prima faza sa perfectioneze inventia pentru cancerul pulmonar. De ce cancerul pulmonar? Fiindca FDA (Food and Drug Administration), nu a aprobat nicio metoda de screening al populatiei pentru prevenirea cancerului pulmonar. O alternativa ar fi radiografia pulmonara care insa este nociva si nu asigura un diagnostic cert ci numai unul orientativ.

Desigur pana cand vom beneficia de acest produs va mai dura ceva timp. Pentru inceput inventia trebuie perfectionata si trebuie realizate studii clinice care sa ii ateste valabilitatea. Putem insa spera ca acesta este primul pas spre diagnosticul precoce al cancerului si vindecarea sa - in general posibila in stadiile incipiente.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: