Setari Cookie-uri

Medicamentele care contin metamizol raman pe piata

Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului a concluzionat ca datele privind siguranta folosirii medicamentelor care contin aceasta substanta sunt suficiente.

Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului a concluzionat ca datele privind siguranta folosirii medicamentelor care contin aceasta substanta sunt suficiente.

In cadrul ultimei sale sedinte, Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului a discutat problema metamizolului, in urma materialelor aparute recent in presa care incrimineaza medicamentele care contin aceasta substanta ca ar produce efecte adverse disproportionate in raport cu beneficiile terapeutice.

In urma analizarii datelor din literatura stiintifica din ultimii 50 de ani, inclusiv a datelor recente care contrazic cifrele ridicate ale incidentei agranulocitozei consecutive consumului de metamizol, Consiliul Stiintific a ajuns la concluzia ca datele privind siguranta utilizarii medicamentelor care contin aceasta substanta sunt asiguratoare. In plus, la Agentia Nationala a Medicamentului nu s-a raportat nici un caz de agranulocitoza in Romania, desi media actuala a raportarilor de reactii adverse este de aproximativ 500 pe an.

Totusi, pentru a preveni eventualele riscuri de utilizare, Consiliul Stiintific solicita fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata pentru medicamentele care contin metamizol, elaborarea si depunerea spre aprobare a unui plan de management al riscului. Acesta va include si studii prospective si retrospective, pe baza datelor de la centrele de hematologie, care sa identifice incidenta acestui efect advers in Romania.

Reamintim pacientilor ca fiolele care contin metamizol se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala. De asemenea, in cazul utilizarii comprimatelor, revenim cu recomandarea studierii cu atentie a prospectului, in special a sectiunilor referitoare la reactii adverse, atentionari si contraindicatii. Pacientii sunt sfatuiti ca in cazul in care suspecteaza o reactie adversa la acest medicament sau la oricare altul sa se adreseze medicului sau farmacistului. Profesionistii in domeniul medical sunt incurajati sa raporteze orice reactie adversa pe formularul de raportare (“Fisa pentru raportarea spontana a reactiilor adverse la medicamente”) care se gaseste in meniul „Formulare” de pe pagina principala a site-ului ANM (www.anm.ro).

Sursa: medicalnet.ro




Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.