Setari Cookie-uri

2,5 milioane de romani au fost evaluati

2,5 milioane de romani au fost deja evaluai in cadrul programului de evaluare a starii de sanatate" a declarat astazi Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

"2,5 milioane de romani au fost deja evaluai in cadrul programului de evaluare a starii de sanatate" a declarat astazi Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. La 200.000 de persoane au fost descoperite cazuri noi de boala.

In lunile iulie, august i septembrie au fost trimise aproximativ 6 milioane de taloane. Dintre acestea 14, 63% au fost returnate la pota i la Casele judeene, motivele fiind negasirea acasa a destinatarilor, schimbarea domiciliului unor persoane fara a se fi operat in evidentele de la evidenta populatiei, deficiente in bazele de date avute la dispozitie, persoane decedate aflate inca in evidentele informatizate ale Ministerului de Interne. In luna iulie s-au prezentat la medic 26, 13% din cei care au primit taloanele.

Aceasta situaie am anticipat-o, deoarece iulie era nu numai prima luna de derulare a programului, ci i prima luna de concedii de odihna si va aduc aminte ca am ales special startul in lunile de concedii pentru un rodaj in conditii mai usoare. In lunile august i septembrie, procentul celor evaluai din cei care au primit taloane a crescut la peste 60%.

Din cele 2,5 milioane de persoane care au fost evaluate, la 1,5 milioane le-au fost recomandate analize de laborator. Dintre acetia din urma, numai 30% au primit indicatia de a efectua setul complet de analize.

Au fost identificate mai multe riscuri de boala: 23,4 % din populaia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip II, 11,35% din populaia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala cardio-vasculara, 3,41 % din populaia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala cronica renala, 2-12 % din populaia examinata prezinta diferite grade de risc pentru diferite tipuri de cancer (ex. 12 % risc cancer de col uterin.

Semnificativ este faptul ca peste 200.000 de persoane, circa 8% din cele care au fost evaluate, au fost depistate cu cazuri noi de boala in urma evaluarii i a confirmarii prin examene de specialitate.

Peste 10% din cei evaluati pana acum sunt neasigurai, respectiv aproape 300 de mii de cetaeni, ceea ce este un fapt demn de apreciat.

Sursa: Revista Medica
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.