Asistenta de specialitate a copiilor nou-nascuti si sugari cu cardiopatii congenitale s-a dezvoltat in ultimii ani prin programul elaborat la nivelul Ministerului Sanatatii Publice, program dedicat diagnosticului si tratamentului copiilor mici cu malformatii congenitale ale inimii, care, pina de curand, nu aveau posibilitati de tratament in tara. Au fost trimisi la specializarea in strainatate medici tineri dedicati specialitatii de chirurgie cardiaca pediatrica si cardiologiei pediatrice.

Horoscopul SANATATII: descopera ce iti rezerva astrele in aceasta saptamana

La populatia Romaniei se nasc anual peste 900 de copii cu malformatii cardiace congenitale. In vederea asigurarii asistentei medicale a acestor copii, a fost organizat, pentru prima data in Romania, un Centru Cardiovascular Pediatric in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures. Centrul a fost organizat intr-o noua amenajare arhitecturala, investitie recenta a Ministerului Sanatatii. In aceasta noua organizare functionala se reunesc activitati ale mai multor unitati destinate copiilor mici.

In colaboarare cu Clinica de Neonatologie a Spitalului Judetean din Targu Mures, centru de asistenta tertiara a nou-nascutilor in stare critica, Clinica de cardiologie pediatrica din IBCvT impreuna cu Clinica de chirurgie cardiaca pediatrica si Clinica de anestezie si terapie intensiva cardiaca alcatuiesc elementele functionale ale Centrului Cardiac Pediatric, care interneaza, exploreaza si trateaza malformatii simple si complexe ale inimii. Intreaga activitate este facilitata de existenta unui transport aero si auto medicalizat oferit de SMURD Targu Mures. Centrul dispune de 2 sali de operatie, 10 paturi de terapie intensiva. Catre acest centru sunt transportati de urgenta sugari si noi nascuti din toata tara cu afectiuni congenitale ale inimii. De la infiintare, in acest centru au fost operati peste 500 de copii cu asemena imbolnaviri.

Dotarea cu aparatura, echipamente si personal specializat a fost efectuata, in cadrul acestui program, de Ministerul Sanatatii Publice, proces care continua pentru asigurarea celor mai bune conditii de spitalizare, diagnostic si tratament. In acest Centru este, de asemenea, dezvoltat Programul de transplant de inima initiat in cadrul IBCvT Targu Mures.

Aceasta preocupare a Ministerului Sanatatii Publice se inscrie pe linia promovata recent de ameliorare a starii de sanatate a copiilor nascuti cu malformatii congenitale, alaturi de aceeasi preocupare pentru copii diabetici si cu alte imbolnaviri, care insa necesita timp si investitii materiale importante.

Horoscopul SANATATII: afla ce iti rezerva ASTRELE in aceasta saptamana

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: