Setari Cookie-uri

Virusul gripei aviare loveste iar in Romania

Virusul gripei aviare H5N1 confirmat in Romania, masuri de control in curs de aplicare

Autoritatile romane au informat Comisia Europeana ieri, 29 noiembrie despre un caz deosebit de patogenic de gripa aviara in Delta Dunarii, judetul Tulcea. Boala a fost identificata in conditiile unei mortalitati ridicate in randul pasarilor dintr-o gospodarie individuala, iar Laboratorul National de Referinta din Romania a confirmat ieri seara ca este vorba de virusul H5N1. Mostrele prelevate au fost transmise si Laboratorului de Referinta din UE, de la Weybridge, pentru mai multe teste.

Odata cu identificarea potentialului focar, autoritatile romane au aplicat imediat masurile incluse in directiva referitoare la gripa aviara si in decizia Comisiei Europene nr. 2006/415/EC despre prezenta virusului H5N1 la pasarile domestice.

Toate pasarile din gospodaria afectata (56 de gaini si 24 de rate) au fost izolate si s-a instalat o zona de protectie de 3 km si una de supraveghere de 10 km in jurul focarului. In aceste zone, s-au instituit controale stricte ale circulatiei, pasarile domestice au fost inchise in adaposturi, iar masurile de biosecuritate in cadrul fiecarei ferme au fost intarite.

Comisia urma sa ia o decizie de urgenta de confirmare a acestor masuri si de definire a zonelor de risc, precum si a celor de protectie din jurul lor. Situatia urmeaza a fi discutata de statele membre UE in cadrul reuniunii Comisiei Permanente de Alimentatie si Sanatate Animala, programata pentru saptamana viitoare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.