Setari Cookie-uri

Recomandari ANSVSA pentru a preveni raspandirea turbarii

Bucuresti, 21 ianuarie 2008 Pe baza datelor inregistrate de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) in anul 2007, s-a constat o crestere a incidentei turbarii la animalele domestice si salbatice. Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al caror numar a crescut alarmant.

Pe baza datelor inregistrate de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) in anul 2007, s-a constat o crestere a incidentei turbarii la animalele domestice si salbatice. Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al caror numar a crescut alarmant.

In anul 2007 au fost confirmate 355 de cazuri de turbare la animale domestice si salbatice, comparativ cu anul 2006 cand au fost confirmate 296 de cazuri de turbare. Din totalul de 355 de cazuri, 111 (30%) s-au confirmat la animalele domestice (41% caine, 21% pisica, 20% bovine) si 244 de cazuri (70%) la animale salbatice (din care 95% la vulpe).
Tot anul trecut, au fost confirmate 2 cazuri de turbare la caine, respectiv la sobolan, care au muscat oameni. Astfel, in judetul Ialomita, 2 caini comunitari cu simptome de turbare au muscat 2 turisti in statiunea Amara, iar in judetul Giurgiu, un sobolan a patruns intr-un apartament si a muscat un copil de 6 luni. In majoritatea cazurilor, vulpile bolnave au patruns in localitati si chiar in curtile oamenilor, crescand riscul raspandirii turbarii la animale domestice si la om prin muscatura, zgarietura, etc.
A.N.S.V.S.A. aduce la cunostinta cetatenilor urmatoarele recomandari pentru a preveni raspandirea turbarii.

Pentru a evita raspandirea turbarii, proprietarii de caini au urmatoarele indatoriri:
- sa prezinte animalele pentru efectuarea vaccinarii antirabice;
- sa nu lase cainii in afara curtilor, sa tina cainii de paza legati in permanenta astfel incat sa nu poata iesi din curti;
- sa anunte imediat orice suspiciune de turbare medicului veterinar sau medicului uman din localitate;
- sa anunte imediat orice muscatura produsa la om de catre cainii sau pisicile aflate in proprietatea sau in ingrijirea lor sau muscaturi produse de catre animale salbatice;
- proprietarii adaposturilor de caini comunitari si de animale de companie sunt obligati sa vaccineze animalele;
- persoanele muscate de un animal trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.

De asemenea, sunt interzise:

- jupuirea animalelor salbatice gasite moarte;
- vanatoarea cu caini, in zonele in care s-a diagnosticat rabia.


*Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un animal salbatic bolnav si este muscat de acesta. Oamenii pot dobandi boala in urma muscaturilor, produse atat de la animale salbatice cit si domestice. La om perioada de incubare este in medie de 30-40 de zile. Primele simptome: dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie in gat, ameteli, halucinatie, tahicardie (batai cardiace frecvente), voma, diaree, dureri abdominale, teama, agitatie, nervozitate. Evolutia bolii este rapida ducand la paralizie, spasme ale gatului, delir, coma, si in final deces (in 2-3 zile). Tratamentul eficient se instituie in perioada de incubatie a bolii.
Animalul bolnav prezinta urmatoarele semne clinice:
- agitatie, irascibilitate, apetitul este capricios si pervertit, inghit diferite obiecte (pietre, bucati de lemn),
- se repede la obiecte imaginare si are tendinta de a musca
- privirea este ratacita, fara expresivitate, apoi devine fixa, panditoare, rece, feroce.
- nu mai poate inghitii, musca, limba ii iese afara din gura
- in ultima faza se instaleaza paralizia generala a muschilor urmata de decesul animalului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.