Setari Cookie-uri

Medicii nostri trateaza strainii

Potrivit unui studiu prezentat astazi in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, aproximativ 4% din totalul medicilor cu drept de libera practica au parasit Romania. Principalale judete in care s-a inregistrat migratia externa sunt Bucuresti (494 de medici), Iasi (256 medici) si Timis (131 medici).

Potrivit unui studiu prezentat astazi in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, aproximativ 4% din totalul medicilor cu drept de libera practica au parasit Romania.
Principalale judete in care s-a inregistrat migratia externa sunt Bucuresti (494 de medici), Iasi (256 medici) si Timis (131 medici).

Dintre acestia peste 90% au solicitat eliberarea de certificate pentru tari din Uniunea Europeana. Romania are doar jumatate din numarul de medici necesar. Una dintre problemele importante care ar trebui rezolvate este cea a densitatii. Sunt judete in care nu exista nici un cardiolog sau encrinolog. In Botosani, de exemplu nu exista nici un cardiolog. Avem 98 de localitati fara medici de familie, a declarat Aurora Dragomiristeanu, medic primar sanatate publica si management, membru CMR si coordonatorul studiului.

Suntem in criza in ceea ce priveste corpul medical, o criza pe care nimeni nu vrea sa o recunoasca , a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Franta, Germania si Marea Britanie sunt tarile de destinatie favorite pentru medicii romani. Cele mai cerute specialitati in aceste tari sunt medicina de familie, terapia intensiva si psihiatria. Potrivit dr. Dragomiristeanu, un procent de 10% din personalul activ medical a lucrat in ultimii doi ani intr-o tara din UE.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.