Setari Cookie-uri

Contributia angajatilor pentru asigurarile de sanatate scade

Contributia lunara a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate va fi, de la 1 iulie 2008, de 5,5%, fata de 6,5% cat este n prezent, potrivit legii bugetului de stat pe anul n curs.

Contributia lunara a angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate va fi, de la 1 iulie 2008, de 5,5%, fata de 6,5% cat este în prezent, potrivit legii bugetului de stat pe anul în curs.

Angajatorii au obligatia de a vira, lunar, contributia de asigurari de sanatate a angajatilor pentru salariile care se supun impozitului pe venit, indemnizatiilor de somaj şi veniturile realizate din pensii.

Pentru veniturile impozabile, realizate de persoane care desfasoara activitati independente şi care se supun impozitului pe venit, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se va plati trimestrial. Reamintim acestor persoane ca, daca nu au alta categori de asigurat (salarat, pensionar etc.), contributia medie lunara la FNUASS nu trebuie sa fie mai mica decat suma aferenta aplicarii cotei de contributie la asigurarile sociale de sanatate la salariul minim pe economie (adica lunar 27,5 lei = 5,5% X 500 lei, şi trimestrial 82,5 lei = 5,5% X 500 lei X 3 luni, nu uitati ca din luna octombrie se modifica salariul minim pe economie la 540 lei).

Citește și:

Angajatorii au obligatia de a vira, lunar, contributia de asigurari de sanatate a angajatilor pentru salariile care se supun impozitului pe venit, indemnizatiilor de somaj şi veniturile realizate din pensii.

Persoanele fizice care nu sunt angajatori şi care nu se incadreaza în categoria persoanelor care desfasoara activitati independente vor plati contributiile anual, potrivit legii bugetului.

Tot anual se vor plati şi contributiile pentru veniturile din agricultura şi silvicultura, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, pentru veniturile divindende şi dobanzi şi pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate individual sau intr-o forma de asociere doar daca nu se incadreaza în categoria persoanelor enumerate mai sus (adica nu sunt salariati, pensionari etc.).

Citește și:

Legea bugetului de stat pentru anul 2008 prevede şi o scadere a contributiei angajatorilor pentru asigurarile de sanatate cu 0,3 puncte procentuale, de la 1 decembrie 2008, de la 5,5% la 5,2%.

Presedinte-Director General,
Ec. Ing. Marinel Costantin Zoicaş

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.