Setari Cookie-uri

Viitorul tratament al cancerului: terapia genica

Un nou tratament care blocheaza evolutia tumorilor mamare ar putea salva femeile ce sufera de forme de cancer de san foarte agresive. Oamenii de stiinta au descoperit ca pot opri dezvoltarea unei tumori prin blocarea actiunii unei anumite gene.

Un nou tratament care blocheaza evolutia tumorilor mamare ar putea salva femeile ce sufera de forme de cancer de san foarte agresive. Oamenii de stiinta au descoperit ca pot opri dezvoltarea unei tumori prin blocarea actiunii unei anumite gene.

Tratamentul ar putea fi folosit pentru a pune tumora intr-un stadiu latent, blocandu-i cresterea, in locul utilizarii protocoalelor de chimioterapie care sunt insotite de nenumarate efecte adverse. Odata ce tumora este “adormita”, sistemul imunitar poate prelua controlul si exista mari sanse ca tumora sa fie distrusa.

In prezent, tratamentul obisnuit al cancerului mamar il constituie rezectia chirurgicala a tumorii, urmata de chimioterapie si radioterapie ce urmaresc distrugerea celulelor restante dupa operatie.

In jur de 60% dintre femeile cu cancer mamar au tumori a caror crestere este accelerata de estrogen. Acestea sunt adesea tratate cu blocanti ai estrogenului ce impiedica actiunea hormonului asupra tumorii, prevenind cresterea sa. Tamoxifen este unul dintre aceste medicamente. Insa 40% dintre pacientele cu cancer de san nu pot fi tratate cu medicamente ce blocheaza selectiv receptorii estrogenici pentru ca tumorile lor nu sunt influentate de estrogen. De obicei acestea au o crestere foarte rapida.

Citește și:

Cercetatorii au facut doua descoperiri importante cu privire la formele agresive de cancer. Prima este descoperirea unei gene numite Id1, foarte activa in aceste tumori. A doua observatie a oamenilor de stiinta este ca prin blocarea genei Id1 se produce senescenta tumorii – ea intra intr-o stare in care celulele maligne nu se mai inmultesc si incepe sa se micsoreze.

Desi exista sute de gene implicate in cresterea si dezvoltarea cancerului de san, ultimele studii s-au concentrat asupra genei ID1 pentru ca cercetarile anterioare au aratat ca acesta gena, desi este activa in mod normal numai la embrionul care se dezvolta in uter, ea se reactiveaza la persoanele cu unele forme de cancer precum cancerul de san.

Confirmarea a venit in urma unor experimente pe soareci carora li s-a implantat gena respectiva. Acestia au facut forme agresive de cancer. Intr-o alta etapa a experimentului, oamenii de stiinta au blocat gena cu ajutorul unei substante. Rezultatul a fost oprirea dezvolatarii tumorilor si a inmultirii celulelor cenceroase.

Citește și:

Deocamdata experimentul nu a fost refacut pe subiecti umani, insa cercetatorii privesc cu interes noua descoperire care ar putea deveni in anii urmatori o terapie eficienta si lipsita de riscuri in combaterea cancerului mamar.

Un artciol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
2 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.