Setari Cookie-uri

Inventie revolutionara: microrobotul injectabil neurochirurg

Robotii nu vor putea face niciodata tot ceea ce un om ar putea (spre exemplu sa simta), insa nici oamenii nu pot face chiar tot ce ar putea realiza un robot. Oamenii in schimb fac roboti.

Robotii nu vor putea face niciodata tot ceea ce un om ar putea (spre exemplu sa simta), insa nici oamenii nu pot face chiar tot ce ar putea realiza un robot. Oamenii in schimb fac roboti.

Ma rog, sa trecem peste teoria de mai sus care pare mai mult un joc de cuvinte si sa vorbim despre ceva concret: o realizare specatculoasa in materie de roboti – microrobotul neurochirurg.

De ce a fost nevoie de microrobotul neurochirurg?

Din pacate in anumite zone din organism un chirurg nu poate intra fara a leza altele : perete muscular, piele, fascii, iar uneori tesuturile care se interpun tintei finale a bisturiului pot avea functii vitale, cum se intampla in cazul creierului. Din pacate, pana de curand anumite patologii din creier nu puteau fi operate, chiar daca evoluau cu exitus (moarte), tocmai pentru ca intervenia in sine ar fi fost una letala. Spre exemplu o tumora din centrul creierului nu putea fi operata, caci in incercarea de a ajunge la ea ar fi trebuit sectionata o portiune din materia nervoasa cerebrala, sectionare incompatibila cu viata.

Citește și:

Robotul injectabil

Prioectul NeuroARM a inceput in 2001 la Universitatea din Calgary, Canada, avand ca scop dezvoltarea unui robot chirurgical care sa opereze la nivel microscopic, celular. Daca limita de precizie umana se afla in jurul valorii de 2 mm, cea a acestui robot se afla la 50 micrometri.

Ceea ce il face special este ca acest robot isi face aproape singur functia, fiind injectat intr-un vas uman. Prin acesta, luptand impotriva torentului sanguin, aparatul de numai 250 nanometri circula ghidat de catre chirurgi (este compatibil RMN) si ajunge in zona afectata unde opereaza patologia existenta. Fata de alti roboti chirurgicali, NeuroARM necesita un protocol clasic de operatie, el fiind folosit in sala de operatii de catre aceeasi echipa de neurochirurgie, pregatita oricand sa intervina in situatii critice, ducand experienta chirurgicala la un nivel mult mai inalt.

Citește și:

Prima interventie

Prima operatie cu microrobotul a fost asupra unei tinere de 21 de ani care avea cruntul diagnostic de tumora intracerebrala, mai exact neurofibromatoza. Tumora aparuse cu doua luni in urma si deja ajunsese de dimensiunile unui ou. Prin intreg sistemu operatoriu s-a putut realize in camp magneti extirparea tumorei fara a fi compromisa siguranta pacientei. Operatia a durat 9 ore, iar pacienta si-a revenit in 2 zile. In aceeasi saptamana a fost externata.

Cel mai greu de realizat a fost motorul de dimensiuni foarte mici care sa poata duce micul aparat impotriva torentului sanguin. Motorul robotului a fost botezat Proteus, dupa numele submarinului in miniature din filmul “Calatorie Fantastica”.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
22 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.