Setari Cookie-uri

O enzima ar putea trata cancerul de san

Situl nature.com informeaza ca o echipa de cercetatori japonezi a identificat o enzima care aparent suprima cancerul de san si sper ca odata cu acesta descoperire sa deschida calea catre noi terapii pentru controlul celei de-a doua forme de cancer ca frecventa din lume.

Situl nature.com informeaza ca o echipa de cercetatori japonezi a identificat o enzima care aparent suprima cancerul de san si sper ca odata cu acesta descoperire sa deschida calea catre noi terapii pentru controlul celei de-a doua forme de cancer ca frecventa din lume.

Este vorba de enzima CHIP, despre care expertii spun ca poate opri cresterea cancerului prin degradarea unor proteine care stau la baza dezvoltarii acestor tumori. Una dintre tintele enzimei este gena regulatoare SCR-3, a carei supresie conduce la stoparea progresie si dezvoltarii tumorilor mamare. Pierderea acestei enzime este urmata de cresterea expresiei unor proteine asociate cancerului ce determina invazivitatea crescuta si dezvoltarea necontrolata a celulelor canceroase. Enzima apare natural in tesutul mamar uman.

Specialistii japonezi au injectat doua tipuri de celule provenite din tumori mamare umane in soareci de laborator. Unele celule aveau enzima CHIP, iar celelalte erau lipsite de acesta substanta. Oamenii de stiinta au observat ca tumorile aparute in primul grup de soareci erau mult mai mici fata de cele aparute la grupul care nu a primit enzima respectiva. Acelasi rezultate au fost obtinute intr-un experiment desfasurat in paralel, insa folosind o linie de celule tumorale mult mai agresive.

Citește și:

Concluzia cercetatorilor niponi a fost ca enzima CHIP previne dezvoltarea tumorilor mamare si impiedica metastazarea celulelor canceroase. Raspandirea cancerului catre alte organe este motivul principal al esecului terapeutic si al mortalitatii ridicate a acestei forme de cancer.

In viitorul apropiat se va putea determina nivelul acestei enzime in tumorile mamare, oferind informatii pretioase despre agresivitatea cancerului si orientand cu o mai mare precizie tratamentul. In afara de acest aspect diagnostic, noua descoperire va fi punctul de plecare pentru terapii noi care vor urmari cresterea nivelului acestei enzime si a activitatii sale, in scopul stoparii evolutiei tumorilor mamare.

Cancerul de san ocupa locul doi la numarul de persoane afectate, dupa cancerul pulmonar. Anual se inregistreaza de mii de victime la nivel mondial si un numar din ce in ce mai mare de noi cazuri de boala depistate. Masurile terapeutice utilizate in prezent sunt doar partial eficiente, cazurile avansate fiind dificil de tratat cu metodele actuale. Cercetatorii spera ca noile descoperiri, mai ales cele din domeniul geneticii, sa conduca in viitor la obtinerea unor tratamente eficiente, pentru a stopa acesta boala.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu


Kudika
16 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


O nouă piesă de suflet de la Roxen - Sărută-mă

Protagonista piesei exprimă o dorință profundă de a continua o relație plină de pasiune, chiar dacă aceasta o face să suporte durere și să-și piardă simțul sinelui.

...
Maria Crisan

O nouă cercetare oferă primele recomandări privind evaluarea exactă a amprentei de carbon a cultivării cafelei

Măsurarea amprentei de carbon a cafelei verzi a variat în mod tradițional, așa cum se întâmplă adesea în cazul oricărei evaluări a ciclului de viață al produselor... Kudika

6 imagini
O nouă despărțire în showbiz? Mario Fresh și-a șters toate pozele cu Alexia Eram

Mario Fresh, talentatul cântăreț în vârstă de 24 de ani, și-a surprins fanii și urmăritorii de pe rețelele de socializare. Artistul a luat o decizie radicală, ștergând... Kudika


Cum gestionăm greutatea în vacanță? Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates oferă sfaturi pentru mese echilibrate

Vacanțele sunt un moment pentru relaxare, explorare și savurarea mâncărurilor delicioase. Poate fi dificil să ne menținem greutatea în aceste momente distractive, dar cu câteva... Kudika


Premenopauza: când nu mai slăbești ca în adolescență – sfaturi si recomandări de la specialist

Premenopauza reprezintă perioada de tranziție către menopauză, e marcată de schimbări hormonale semnificative, dar firești, care pot, însă, afecta greutatea corporală și... Kudika

5 REGULI DE NUTRIȚIE care te vor ajuta să slăbești rapid 10 kilograme


5 REGULI DE NUTRIȚIE care te vor ajuta să slăbești rapid 10 kilograme

1. Prima regulă este să bei apă

„Bea apă suficient, astfel ca să nu simți că... Kudika