Setari Cookie-uri

Adio fobii - Pastila cu care uiti momentele neplacute din viata

Momentele neplacute, depresiile, despartirile, esecurile, fobiile, atacurile de panica, toate acestea afecteaza viata de zi cu zi a unui om. In privinta imbunatairii calitatii vietii au fost efectuate diferite studii ce vizau in special tratarea fobiilor. Desi o serie de cercetari au scos la iveala deja proteinele implicate in procesul de memorare si stocare a amintirilor precum si efectul de stergere a acestora prin intermediul unei enzime numita CamKII, totusi acestia nu imbratiseaza ideea de stergere a amintirilor, ci mai degraba de micsorare a efectului pe care acestea il au asupra comportamentului unei persoane.

Momentele neplacute, depresiile, despartirile, esecurile, fobiile, atacurile de panica, toate acestea afecteaza viata de zi cu zi a unui om. In privinta imbunatairii calitatii vietii au fost efectuate diferite studii ce vizau in special tratarea fobiilor. Desi o serie de cercetari au scos la iveala deja proteinele implicate in procesul de memorare si stocare a amintirilor precum si efectul de “stergere” a acestora prin intermediul unei enzime numita CamKII, totusi acestia nu imbratiseaza ideea de stergere a amintirilor, ci mai degraba de micsorare a efectului pe care acestea il au asupra comportamentului unei persoane.

De curand, o descoperire a fost facuta cu privire la actiunea unui medicament antihipertensiv beta-blocant (propranolol clorhidrat substanta activa), studiu citat de cotidianul "The Telegraph", informeaza Agerpres. Se pare ca acest medicament reduce intensitatea reactiilor psihice si comportamentale la amintirea unei experiente neplacute, putand fi folosit in tratarea fobiilor si a stresului post-traumatic rezultat in urma unor calamnitati, pierderi importante financiare sau sentimentale, socuri psihice etc.

Citește și:

Aceste efecte ale medicamentului au fost cercetate focalizat in cadrul unui studiu coordonat de profesorul universitar Merel Kindt din Amsterdam, publicat in revista "Nature Neuroscience". Acesta a creat artificial experiente emotionale negative furnizand lotului de pacienti o serie de imagini video inspaimantatoare cu paianjeni asociate cu un soc electric de mica intensitate. Mai apoi li s-a administrat beta-blocantul, ca apoi sa fie din nou testate recatiile acestora in aceleasi conditii: imagini video cu paienjeni asociate cu socuri electrice de mica intensitate. Reactiile pacientilor tratati cu propranolol clorhidrat au avut intensitate mult mai mica decat in cazul celor netratati.

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.